Храмів у Першій столиці більшає

23.03.2013 08:44   -
Автор:

Ще не так давно мешканці П'ятихаток не мали своєї навіть маленької каплички. Зараз тут будують величезний храм святої Тамари. Його назвали на честь видатної грузинської цариці, яку її народ назвав Великою, а у другій половині дванадцятого століття була канонізована церквою.  Нижній храм, що став першою частиною майбутнього храмового комплексу, працює вже сьогодні і приймає прихожан.

Тамара Сероштан прихожанка

-У нас были такие помещения – в доме был в одном. Потом – в Солнечном лагере там есть небольшая церквушка – мы туда ходили. Теперь, Слава тебе Господи, свой храм.

Малий храм, розрахований на двісті прихожан, його освятили у серпні минулого року, на день міста. Літургію провів архієпископ Харківський та Богодухівський Онуфрій. У церемонії відкриття храму взяли участь керівники Харкова.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Я думаю, что мы вместе выполним свое обещание, что на следующий день города наши строители постараются сделать так, чтобы весь храм работал и нижний храм Якова и весь храм Благоверной Святой Тамары.

Аби цей задум втілити у життя, робочі активно працюють над зведенням каркасу будівлі Верхнього-Великого храму. Паралельно проводять роботи і в середині. Загальна площа споруди – близько чотирьохсот квадратних метрів, тож одночасно в ній зможе помолитися майже півтисячі вірян. Верхівку храму прикрашатиме дванадцять кУполів.

отець Сергій настоятель храму Благовірної святої Тамари

-Верхний храм – это, конечно же, помпезный храм. Это обуславливатеся тем, что святая Тамары и её годы правления – они называются в Грузии золотым веком. Нижний храм отличается строгими формами. Это преобладания дерева в самом храме. И в последующем, когда мы будем осуществлять роспись – это будет Византийский стиль росписей.

Якщо у П'ятихатках – храм ще готують до відкриття. То до храму Божої Матері, що у Саржиному яру вже рік приходять прихожани. Ця споруда славиться не лише красивим місцем розташування. А й особливим зовнішнім виглядом.

Олена Завгородня кореспондент

-На зведення 25-ти метрового красеня-храму пішло менше півроку. Головну частину виготовили зі зрубів, у давньоруському архітектурному стилі. Усе – і стіни, і вікна, і карнизи – із цільної соснової деревини.

Цей храмів, не просто дом божий, кажуть віряни, – він особливий.

Любов Гончаренко прихожанка

-Потому что он живой, он из дерева весь. Мне уютно. Красивый, очень красивый. Очень тёплый, хороший.

Олександр Чернай прихожанин

-Вот такого я не припомню, чтобы весь из дерева. Я конечно наблюдал, как он строился. И сразу он как-то понравился. Я вообще люблю дерево. Дерево – тёплое. Ощущение – как дома. Это ж духовный дом.

Як вдома відчувають себе і прихожани храму Святого Володимира, що на перехресті вулиці Героїв праці та проспекту Тракторобудівників. Його у Харкові відкрили минулим літом. Із золотими куполами та величезною дзвіницею. Таким він представ перед харків'янами. Складається храм з двох частин: нижньої та верхньої, кожна з них може вмістити понад двох тисяч парафіян. Будували церкву всім миром. Допомагали і прихожани, і меценати, і молитви.

Анатолій Булгаков настоятель Храму Святого князя Володимира

-Я пришел сюда в 2000 году и начал заниматься стройкой. Первое время для того, чтобы пошло строительство, я решил, что надо служить здесь, на этом месте надо служить божественную литургию, чтобы причащались люди для спасения рода человеческого.

З`явився новий храм,  і у мешканців мікрорайону Залютино. Присвячений святий Софії. Загальна площа церкви більше півтисячі квадратних метрів. Гордість храму – вівтар.

Андрій Павлюк протоієрей, настоятель храму Софії Премудрості Божої

-Прекрасный иконостас, если зайти в храм, вы его увидите, это роспись в византийском стиле, в древнем византийском стиле, которая украшает на сегодняшний день наш храм.

Останній рік для Харкова, був врожайний на храми. І планів не менше. Одним з перших в цьому році відчинить двері нова церква великомученика Георгія, розташована на вулиці Академіка Павлова. Торохи пізніше зустрічатиме прихожан і церква святої Матрони Московської у парку Перемоги, на Салтівці. Завершиться будівництво храмів: Святої Тамари у П'ятихатках та святого мученика Віктора на медкомплексі. Серед планів на майбутнє – будівництво каплички у центрі міста, у сквері біля Дзеркального струменя.

Тамара Сероштан прихожанка

-Постепенно люди понимают, что это необходимо для души, я думаю, что это важно.

Олена Пласкун прихожанка

-Храмы строятся новые, хорошо. Есть пожилые люди, которые не могут далеко поехать в церковь. И если у них, и есть поблизости, поближе к дому. Старый человек – он может прийти, он тоже причаститься даже.

Відродження духовності та зведення архітектурних шедеврів у Першій столиці – оцінили, не тільки харків’яни, а і на державному рівні. Колектив харківських зодчих та будівельників, який зводив православні церкви, номінований на  державну премії в області архітектури. Переможці будуть оголошені першого липня.