Гострий попит на групи крові резус негативний: в службі крові розповіли про потреби (відео)

30.09.2023 11:05   -

«Збережи життя» – із такою символічною назвою у Харкові відбулась міська благодійна акція до Дня захисників та захисниць України. Активна молодь, студенти, викладачі 14 вишів та одного коледжу і представники муніципалітету долучились до донації в обласному центрі служби крові. Ініціатором проведення акції стало Управління у справах сім’ї та молоді міськради.

АЛІНА ОМЕЛЯНЕНКО ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ – НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ СІМ’Ї ТА МОЛОДІ
В цій акції було у нас 150 заявок. Успішно змогли долучитися і здати кров більше 100 представників молоді закладів вищої освіти, спортсменів, молодіжних організацій і волонтерських організацій, Молодіжної ради при Харківському міському голові. Ми всі розуміємо наскільки донація важлива сьогодні в такі складні часи для України. Тому кожен хто долучився до цієї акції зробив благородну і велику справу, адже його кров рятує чиєсь життя. Його кров зможе воювати і бути корисною для наших бійців, які боронять територію і захист нашої України.

Захід проходив під гаслом «Твоя кров захищає» і самі донори кажуть, кожен робить маленьку справу задля однієї великої – перемоги.

МАКСИМ ДОНОР
Я вирішив доєднатись до цієї акції, тому що в цей тяжкий час для нашої держави ми маємо допомагати усім людям, які потребують крові, особливо нашим захисникам. І це маленька справа, яку ми можемо зробити задля нашої перемоги і це невеличкий крок до того, щоб допомогти всім людям, які цього потребують.

КАТЕРИНА ДОНОР
Це найменше, що я можу нашим захисникам, нашим діткам. Тобто це як частинка мене. Я хочу зробити, що врятувати життя. Це був мій перший раз і я планую здавати ще та ще. Тому що це дуже корисно і я раджу всім так робити, бо це велика справа кожного українця.

ІВАН ДОНОР
Це, скажімо так, мій маленький внесок у нашу спільну справу. Насамперед, у перемогу і для тих людей, які потребують нашої крові та взагалі якоїсь нашої підтримки. Кров я вперше, чесно сказати. Але буду намагатися кожні 60 днів. Але, хочу додати, що здаю плазму кожні два тижні, яка також іде для наших бійців у ЗСУ.

КАРИНА ДОНОР
Я вирішила здати кров, бо це дуже класно. Ти допомагаєш комусь, не роблячи ніяких великих зусиль. Тобто твоя кров дійсно врятує чиєсь життя, яке буде важливим для нашої країни.

В обласному центрі крові наголошують, чекають усіх, хто бажає віддати свою кров для порятунку. Якщо донорство відбувається вперше, рекомендують дотримуватись основних правил підготовки та харчування. Вони вказані на сайті Харківського обласного центру служби крові.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЮРІЙ ВЕРХОВЕНКО ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ ВІДБОРУ ДОНОРІВ ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ СЛУЖБИ КРОВІ
У нас завжди попитом користується групи крові резус негативний – це І, ІІ,ІІІ, ІV група. Тому завжди є потреба в таких донорах. Але це не значить, що повинні кров здавати лише люди з негативною групою крові. Якщо позитивна група крові, то така кількість людей більша. З негативною – десь 10% від загальної кількості. Але ж і хворих таких – більше, тому ми потребуємо донорів всіх груп крові.

Тож донорів чекають у різних частинах міста. Здати кров можна як в стаціонарних пунктах, так і в мобільних.

ЮРІЙ ВЕРХОВЕНКО ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ ВІДБОРУ ДОНОРІВ ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ СЛУЖБИ КРОВІ
Для того, щоб в повному обсязі забезпечить заклади охорони здоров’я Харківської області, військові шпиталі, інші заклади, то потрібно кожного дня заготовляти не менше 200-250 доз донорської крові. Заготівля проходить в обласному центрі служби крові, також є виїзні бригади, які виїжджають в організований колектив. Також працюють 7 відділень по місту та області, які також займаються заготівлею донорської крові.

В департаменті сім’ї, молоді та спорту зауважують, постійно популяризують донорство та впевнені, що молодь Харкова ще активніше буде віддавати свою кров для порятунку життя військових та цивільних.

АЛІНА ОМЕЛЯНЕНКО ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ – НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ СІМ’Ї ТА МОЛОДІ
Ми щиро дякуємо всій молоді, всім представникам, всім учасникам, які долучилися до нашої акції “Збережи життя” і закликаємо кожного наближати перемогу, донатити, волонтерити, здавати кров, робити все, що в ваших силах, адже тільки разом ми переможемо.

ОСТАННІ НОВИНИ