«Гордість за Харків, що він вистояв». Комунальники – герої Харкова

15.03.2023 14:10   -

Такими як вони захоплюється вся країна, про них зазвичай говорять, що вони незламні і трохи божевільні, а жителі міста-героя Харкова просто вдячні їм за те, що вони гідно всі ці місяці війни несуть службу на комунальному фронті міста. А в житті вони прості харків’яни, які страшенно люблять своє місто, тому і роблять все, що можуть задля Перемоги.

Один із героїв Харкова – електромонтер Володимир Цветков. Співробітник КСП «Харківгорліфт», житель мікрорайону Північна Салтівка, в цьому спальному районі Володимир працював і працює.

ВОЛОДИМИР ЦВЕТКОВ ЕЛЕКТРОМОНТЕР 5 РОЗРЯДУ КСП «ХАРКІВГОРЛІФТ»
Я работаю на Севеной-1. Когда начали сильно стрелять, это совсем другая работа была. Не созидать, а что-то отключать, что-то отбрасывать. Если в дом попали, то его надо отключить от электричества. А потом то, что возможно, что сохранилось, включить. Надо было идти, потому, чтобы сохранить то, что есть. Я никогда не думал, что так будет, но надо было сохранить то, что есть. А потом думать о том, что будет дальше.

Робота комунальників, особливо в перші місяці війни, схожа була на гру в рулетку. Коли мирні харків’яни рятували свої життя в підвалах та метро, ці люди йшли на завдання. Мовчки робили свою роботу, ввечері видихали ще один важкий день, а вранці вдосвіта знову заступали на службу.

ВОЛОДИМИР ЦВЕТКОВ ЕЛЕКТРОМОНТЕР 5 РОЗРЯДУ КСП «ХАРКІВГОРЛІФТ»
Надо было просто работать и все. А что еще. Как-то меня Бог сохранил. Я вышел с работы, было попадание в дома. Я все это видел. Было очень неприятно. Нехорошо.

На їхніх очах Харків щодня ставав іншим. Тому комунальні служби щоранку ще з більшим бажанням хотіли загоїти його рани.

ВОЛОДИМИР ЦВЕТКОВ ЕЛЕКТРОМОНТЕР 5 РОЗРЯДУ КСП «ХАРКІВГОРЛІФТ»
Я харьковчанин, потому мне, честно говоря, это было тяжело. Потому, что видеть как разрушается то, что строилось давно, это тяжело. И трупики домов обгоревших, сейчас это не так видно потому, что немного заделали, а тогда весенняя серая погода, а тогда это очень угнетало, честно говоря.

А це ще один герой Харкова – Сергій Москаленко. Разом зі своєю командою вже понад рік фактично без відпустки впорядковують прибудинкові території районів. Слідкують за станом кварталів, розчищають місто від чагарників, проводять санітарну чистку дерев. В літній сезон косять траву, навіть під час повітряної тривоги, а взимку посипають доріжки, щоб людям було зручно ходити. І все в умовах війни у прифронтовому Харкові. В постійній небезпеці. І все з доброї волі, за власним бажанням.

СЕРГІЙ МОСКАЛЕНКО ПРИБИРАЛЬНИК ПРИБУДИНКОВИХ ТЕРИТОРІЙ КП «БЛАГОУСТРІЙ»
Найважче, коли йшов обстріл. Це було найважче, коли стріляли, а ми працювали. Так, що якось так. Робили свою справу. Війни ніхто ж не очікував. Вона ж прийшла неждано і негадано. Так що працювали кожен на своєму фронті. З перших днів було лячно, а тоді ти привик і працюєш , не звертаєш уваги. Працюєш собі і все.

Зараз про ті важчі часи комунальники пригадують вже як про минуле, з посмішкою. Так, найскладніший 2022-й їх зробив ще стійкішими. Але вони не вважають себе героями.

СЕРГІЙ МОСКАЛЕНКО ПРИБИРАЛЬНИК ПРИБУДИНКОВИХ ТЕРИТОРІЙ КП «БЛАГОУСТРІЙ»
Зараз війна йде. Герої зараз всі. Ті що на фронті, ті що тут: тепловики, електрики, всі ті, хто робить Харків чистішим. Ті, що електрику роблять, роблять все, щоб світло було, щоб метро ходило. Щоб життя кипіло в Харкові.

Кожен з них, як і всі українці мріють лише про одне – про перемогу, щоб знову повернутися до мирного життя. А відслуживши ще один день, комунальники повертаються додому, щоб завтра знову вийти на свій фронт і готувати місто до Перемоги.

СЕРГІЙ МОСКАЛЕНКО ПРИБИРАЛЬНИК ПРИБУДИНКОВИХ ТЕРИТОРІЙ КП «БЛАГОУСТРІЙ»
Делаєм Харків чистішим. Чуствуєш себе, що ти нужен. Прибираєш. Кожен вносить свою лепту. І ми. Гордимся своїм Харковом, що він вистояв. Не здався. Це рідне місто Харків.

ОСТАННІ НОВИНИ