Хліб в Україні може подорожчати

02.11.2012 21:48   -
Автор:

Післявиборчі чутки налякали українців. На початку тижня хлібопекарі заговорили про подорожчення соціальних сортів хліба. У відсотковому відношенні на десять відсотків, у грошовому на п"ятдесят -шістдесят копійок. Такий прогноз не на жарт занепокоїв пенсіонерку Олександру Михайлівну. Жінка й так на хліб щомісяця витрачає до ста гривень.

Олександра Михайлівна пенсіонерка

-Если сейчас дорого хлеб, а если еще подорожает, будет еще соответственно дороже. Так что это пенсия моя все уйдет на коммунальные и тогда я буду голодать.

Щоб не допустити подорожчання соціальних сортів хліба – за ситуацію одразу взявся Аграрний фонд. І збільшив об'єми продажу борошна хлібопекарням з тридцяти чотирьох тисяч тон до сорока за ціною нижчою ринкової на двадцять відсотків. Так пшеничне борошно вищого гатунку нині продають за ціною 2 896 гривень за тону, житнє за 2 279 гривень.

Олена Мітясова кореспондент

-Соціальними сортами хліба вважаються: житній і батон. Їх печуть за простою рецептурою: з борошна вищого та першого гатунку, дріжджів, води, солі та без додавання цукру, жиру і інших наповнювачів. Вага такого виробу має бути вищою за півкіло.
 
Не дати поповзти цінам вгору намагатимуться і в облдержадміністрації. Михайло Добкін з хлібопекарями планує підписати Меморандум про співробітництво.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-У нас є діючий меморандум, який підписується на маркетинговий рік, в найближчий час буде підписаний новий меморандум. Сподіваюсь, що у нас вистачить можливостей не допустити підвищення цін на хліб.

Ще одним стримуючим фактором не підвищення цін має стати заборона на експорт зерна. Запровадити яку в Міністерстві мають з дня на день. Після того, як це буде зроблено, зерновий експорт з України не має перевищувати двадцяти мільйонів тонн зерна вцілому. Для пшениці цей критерій – п"ять мільйонів тонн. Тоді як на сьогодні з України вже вивезли чотири мільйони тон пшениці.

Олена Мітясова, Харьковские Известия