Хіп-хоп та класика

30.03.2013 22:27   -
Автор:

Дос'є

Група Танок на Майдані Конго. Перша назва – Нові дома. Рік заснування – 1989.  Музичний жанр – хіп-хоп. Діючий склад гурту: Олег «Фагот» Михайлюта, лідер-вокаліст, аранжувальник, Олександр «Фоззі-бой» Сидоренко, вокаліст, поет-драматург, Костянтин «Спец Котя» Жуйков, бас-гітарист, бек-вокаліст
Ярослав «Ярік» Верьовкін, гітарист, бек-вокаліст
Олексій «Льопа» Саранчін, клавішник, бек-вокаліст
Віктор «Вітольд» Корженко, ударник
Антон «ТонІк» Батурин, диск-жокей

Харківський Молодіжний симфонічний оркестр "Слобожанський". Рік заснування – 1993. Музичний жанр: класика. Склад колективу – понад шістдесят музикантів.
_________________________

А от історія зародження класичного хіп-хопу по-харківські почалася рік тому. З одного телефонного дзвінка колишнього викладача колишньому учню.

Олег Михайлюта (Фагот) соліст гурту "ТНМК"

-І от ми уже давно не спілкувалися. Я втомлений, розслаблений, ні про що не думаючий їдеш десь там по дорогах України – і тут дзвінок від викладача. І я не знаю, пам'ятаєте цей стан свій, коли тобі дзвонить твій викладач. І пригадуєш, як це відбувається давним-давно. Все внутрі так опустилося: що таке, що трапилося? Я щось забув? Щось накоїв?

Та викладач по грі на Фаготі, за сумісництвом керівник молодіжного симфонічного оркестру просто запропонував фронт-мену ТНМК зробити спільний проект.

Гарі Абаджян художній керівник молодіжного академічного симфонічного оркестру "Слобожанський"

-Я набрал его номер, Мы иногда перезванивались, но об этом не говорили. И к моей радости – он моментально согласился. Он говорит: с удовольствием, прекрасно! Тем более, что в голове у него бродила эта идея.

Ідея блукала давно, та до її втілення у життя підійшли декілька місяців тому. Вибором музичних композицій займався диригент молодіжного симфонічного оркестру. І деякі треки, кажуть учасники гурту "Танок на майдані Конго", виявилися вже давно забуті. Навіть самими Танками.

Олександр Сидоренко (Фоззі) учасник гурту "ТНМК"

-И я вижу, что дирижёр говорит: Сейчас вот эта песня. Я говорю: ой! мы ни разу в жизни её не играли. А что ж там за текст, начинаю скачивать текст.Это были треки давних лет. И я сразу лез в телефон посреди прямо репетиции на пиратские сайты и скачивал: что ж там такое? надо ж послушать.

Усього для спільного проекту обрали вісімнадцять композицій.  І не лише мелодійні "Я забув" та "Восени". А й запальні композиції.

Кожна пісня – заграла по-новому. Особливого колориту їм надають живі звуки інструментів оркестру, кажуть учасники проекту.

Гарі Абаджян художній керівник молодіжного академічного симфонічного оркестру "Слобожанський"

-У нас много красок. У нас тембры, фаготы, на котором он играет, трамбоны, живые скрипки. Ни один искусственный инструмент никто не передаст звучание живой скрипки.

Тепер репетиції вже позаду. Їх результатом став повноцінний концерт. Послухати класичний хіп-хоп до залу ХАТОБу прийшло понад тисячу харків'ян.

Двогодинний концерт пройшов на одному диханні. Всіх музикантів глядачі проводжали довгими оваціями. У майбутньому проект "Класичний хіп-хоп" його учасники планують заграти всім українцям. Незабаром ТНМК разом із молодіжним симфонічним оркестром відправляться у всеукраїнське турне.