ХАЗ задолжал сотрудникам более 66 миллионов гривен

17.11.2015 14:55   -
Автор:

Колись лідер у вітчизняному авіаційному машинобудуванні. Сьогодні – провідне підприємство по заборгованості зарплат. Мова про Харківський авіаційний завод. Десять місяців Харківське підприємство працює за скороченим графіком. Однак більшість співробітників сидить вдома. Весь цей час гроші робітникам вдавалося вибивати частинами, виключно за допомогою мітингів.

Володимир Володимирович працівник ХАЗу

Че мы сюда выходим? Мы требуем свою зарплату. мы не украли ни у кого ничего. Мы просто требуем свое.

Майже рік без зарплати сидить і чоловік Тетяни. Жінка не показує обличчя на камеру, тому що побоюється помсти з боку керівництва ХАЗу, однак розповідає: досягнувши пенсійного віку, подружжя виявило, що з вини підприємства залишилися ще й без частини пенсії. І все через те, що в 2010 році завод не відрахував кошти до Пенсійного фонду.  

Тетяна дружина співробітника ХАЗу

Десятый год не вошел в стаж. И это отразилось на том, что меньше пенсия начислена. Помимо всего прочего, это отразилось и на общем стаже. Потому что мужу не могут дать ветерана труда. Ему не хватает 3 месяца до ветерана труда. Бесплатный проезд в метро ему поэтому не положен. Но человек-то работал этот год.

Чоловік Тетяни і його колеги не звільняються, оскільки бояться, що тоді не отримають взагалі нічого. Ані гідної пенсії, ані заборгованих коштів. А сума, кажуть в обладміністрації, значна.

Марк Беккер заступник голови Харківської облдержадміністрації

На сьогоднішній день у підприємства заборгованість із зарплати – понад 66 мільйонів гривень. Оскільки підприємство передано в «Укроборонпром», концерн визначає його майбутнє.

Майбутнє підприємства буде визначати не тільки керуючий концерн, а і генпрокуратура. Принаймні, на це розраховують працівники ХАЗу. Адже у понеділок за їхнім проханням у Верховній Раді офіційно оприлюднили запит стосовно проблем на підприємстві. Відповіді від Віктора Шокіна ініціатори чекають до кінця листопада.