Харьковский мурал с касатками признали самым большим в Украине

23.12.2019 14:52   -
Автор:
Він став офіційно найбільшим в Україні. Все це про мурал по проспекту Людвіга Свободи, 58. На трьох стінах 16-поверхового будинку харківські художники намалювали панно, на якому зображені п'ять маленьких китів і один великий. Фіксацією рекорду займалися професійні геодезисти. Аби порахувати загальну площу малюнка, використовували спецприлад – тахеометр. Точність вимірювання відстаней – 2 мм.
 
Олександр Горб директор навігаційно-діагностичного центру
 
Объект уникальный, потому что 3 составляющих, поэтому приходится из 3 точек мерить. И основная трудность измерения этого объекта состоит в том, что вертикально труба направляется вверх, поэтому мы используем диагональную насадку. В принципе, по точности у нас есть гарантия, есть подтверждение. Поэтому прибор совершенный. 
 
Лана Вєтрова керівниця Національного реєстру рекордів України
 
Мені приємно, що Харків обрав такий напрям рекордів, який постійно потрапляє в категорію "Мистецтво". Це говорить про те, що в Харкові досить сприятливі умови для розвитку художників і їх творчості. І художники проявили себе в найбільшому муралі-триприху і він отримав статус "Рекорд України". Ми маємо найбільший мурал-триптих в Україні. Ми маємо загальну площу 1 375 квадратних метрів, що засвідчує рекорд України. 
 
Мурал намалювали троє харківських художників – Анастасія Худякова, Сергій і Ксенія Калмикови. На роботу пішло близько півтони фарби. Це доволі багато, зізнаються автори роботи. Проте це і було одніє зі складових аби отримати рекорд.
 
Анастасія Худякова художник, співавтор мурала
 
Весь проект мы делали около 3 недель. Работали на строительных люльках, втроём. В принципе, не было никаких проблем, что довольно странно, когда такие масштабные работы, всегда думаешь, что может что-то произойти. Но, слава Богу, было всё замечательно и даже погода нам помогала потому, что осень была очень тёплой и приятной, не было дождей и нам работалось в одно удовольствие. Всё было просто супер! 
 
За словами художниці, Олексіївка була обрана для створення арт-об'єкта невипадково. В цьому районі ще не реалізовувалися подібні проекти, і є необхідний для цього простір. Мурал був створений в рамках програми "Громадський бюджет (бюджет участі) міста Харкова" на 2019 рік.