Харьковский горсовет продолжает защищать права предпринимателей рынка Барабашово

15.12.2018 20:47   -
Автор:
Харківський ринок Барабашово – один із найбільших у Східній Європі. Наразі тут налічується більше 18 тисяч торговельних місць та підприємці, які торгують на ринку платять за їх оренду необґрунтовано зависоку плату. Адміністрація наживається на простих бізнесменах, при тому, що умови в яких вони працюють не відповідають ціні, яку вони платять. 
 
Переконатися в цьому, потрапивши на ринок, щоб побачити на власні очі, що там відбувається, практично не можливо. Охоронці зазвичай всіляко перешкоджають зйомці та закривають камеру руками та спинами. Та навіть розмовляти не хочуть.Натомість підприємці йдуть на відкритий діалог та з готовністю розповідають про ситуацію, яка наразі є на ринку. 
 
Ганна підприємець 
 
Мы очень недовольны ситуацией на рынке, действием администрации. Этими угрозами, шантажом, вымогательством. Помимо того, что сейчас XXI век и посмотрите, где мы вообще торгуем – это не условия. Реализаторы стоят в каких-то бахилах, в каких-то фуфайках. Ну просто как в 90-е годы.
 
Окрім  високої сплати за оренду, на ринку існує безліч нелегальних фірм, які підконтрольні концерну "АВЕК" та, прикриваючись його повноваженнями, вимагають від підприємців сплачувати за подовження договорів дві тисячі в американській валюті. Крім того,  адміністрація просить платити за два останні місяці 2021 року. Та підприємці розповідають – і це ще не всі платежі.  
 
Володимир підприємець 
 
На всем этом накладываются еще и поборы администрации, сейчас они непосильны как таковые и, учитывая условия в которых мы сейчас работаем, это вообще несоизмеримо. мало того, что в магазине мы не можем проводить ремонты без ведома администрации, то есть любые сварочные какие-то работы.
 
Ганна підприємець 
 
С нас взымается за все. На нашей площадке за каждый манекен мы платим, манекен, который стоит на улице, мы платим деньги. Мы платим за электроэнергию, которая входит в аренду и плюс отдельно у нас в магазинах счетчики, которые не сертифицированы – мы платим еще за свет. За каждую тепловую завесу. Чайник мы не имеем права включать в магазине, то есть мы должны покупать чай, кофе, особенно когда холодно, у тоже сертифицированных этих чаевников.
 
Окрім труднощів з комунікацією, на ринку платний туалет, ще і додатково доводиться купляти воду.  Також виникають труднощі у сніжну погоду. 
 
Володимир підприємець 
 
Снег фактически не убирается, все предприниматели зимой, когда наваливает снег, они все сами убирают. Подъехать к магазинам сейчас очень сложно, потому что наставили всякого рода ограды, которые ни машинами, ни чем – проехать очень сложно. То есть ситуация на рынке достаточно плачевная. И чтобы мы видели,  что занимаются, что-то реконструируют или как-то помогают предпринимателю – не видно этого всего.
 
З усіма своїми проблемами підприємці Барабашова звернулись до Харківського міського голови Геннадія Кернес з проханням розібратися у ситуації та навести лад на ринку та зробили кілька заяв у ЗМІ. Після спілкування з журналістами,  до одного з підприємців, який має цех з виробництва верхнього одягу, прийшли з позаплановою та безпідставною, як він каже, перевіркою.   
 
Володимир підприємець 
 
После того, как дали интервью, на следующий день к нему пришли правоохранительные органы в цех непосредственно и уже цеплялись за все, что угодно и написали целую кучу штрафов. Хотя у человека, я знаю точно, у него оформлены люди и вообще весь бизнес, да и вообще весь швейный бизнес – он фактически открытый для правоохранителей и всех остальных. Сейчас идет разбирательство, то есть до судов доходит, все вот эти штрафы будут оспариваться. Сложно сказать чем это закончится. 
 
Розібратися у незаконних діях адміністрації ринку пообіцяв мер Харкова Геннадій Кернес. Так була сформована робоча група працівників профільних департаментів міськради та підприємців. Мета якої – захист прав харків"ян, які працюють на Барабашова і налаштовані сплачувати за оренду землі напряму у міськраду. Так, кілька ділянок територій ринку Барабашова, зокрема так звані "ряди тканин" вже повернуті у комунальну власність міста. Власники магазинів тепер зможуть укладати договори оренди з комунальним підприємством "Сучасне місто".  У профільному Департаменті міськради зазначили, що при укладанні договорів з КП вартість орендної плати, згідно розрахунковій формулі, залежатиме від виду товару, який продається. За попередніми даними, це буде менше приблизно у вісім разів за нинішню ціну. Підприємці ж з інших земельних ділянок повинні подати необхідні документи для перевірки, зазначив Геннадій Кернес. 
 
Геннадій Кернес Харківський міський голова 
 
А мы со своей стороны проверим на карте, где ваши находятся объекты и посмотрим насколько мы можем помочь вам в этом вопросе. Если кто-то заключил договор уже с концерном, а кто-то не заключил договор с концерном и я узнаю о том, что концерн "АВЭК" проводит тотальную операцию по выживанию этого субъекта, я обещаю концерну "АВЭК" сразу расторжение почти всех договоров, которые были даже и ранее заключены на основании незаконно и не по целевому использованию земельного участка.
 
Позиція міськради, зазначив перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, захистити права  харків'ян, працюючих на Барабашово та повернути у власність громади всі землі, які використовуються не за призначенням.  
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови
 
Мы сегодня ведем очень взвешенную политику. Мы понимаем, что должен соблюдаться баланс прежде всего города, баланс предпринимателей и баланс интересов концерна "АВЭК". Но в этом балансе, действительно мы будем стоять, как всегда, на стороне предпринимателей, потому что это люди, потому что это семьи, потому что это заработные платы. В течении буквально двух-трёх недель мы полностью проинвентаризируем все площадки, мы поймем, что где находится, что где происходит и потом вынесем на рабочую группу определенные наши пожелания, определенные наши решения, для того, что бы все прошло, прежде всего, в рамках закона, все было сделано так, чтобы не пострадали предприниматели и все будет сделано так, чтобы найти разумный баланс.