Харьковских школьников учат вести дебаты – конкурс в рамках украино-немецкого проекта “Молодёжь дебатирует”

24.11.2018 13:02   -
Автор:
Школярі вдалися до дискусій. На базі Харківського санаторного навчально-виховного комплексу №13 відбувся черговий етап україно-німецького проекту "Молодь дебатує", в якому взяли участь школярі Харкова та Лозової. Мета проекту навчити школярів критичного мислення для розбудови демократії, вмінню висловлювати свою думку, дослухатися до інших і загалом бути активними громадянами. 
 
Дар'я Луцюк учениця 9 класу КЗ "Харківський санаторний НВК №13"
 
Мы учимся отстаивать свою точку зрения и культурно, толерантно по крайней мере, а не идти спорить и это учит нас общаться в обществе. 
 
Анна Іванча учениця 9 класу КЗ "Харківський санаторний НВК №13"
 
Вопрос очень актуален, потому что надо понимать что ты говоришь и решать именно умом, а не силой. И для нас именно дебатистов – это очень важно.
 
Наталія Колісник учениця 9 класу КЗ "Харківський санаторний НВК №13"
 
Дебаты помогут научиться доказывать свою точку зрения, научиться обосновывать своё мнение и демонстрировать перед другими людьми.
 
Докази у кожної зі сторін стосовно двох тем чи потрібне у шікльних їдальнях окреме меню для вегетаріанців і чи варто Україні відмовлятися від ядерної енергетики,  
здавалось би безперечні, втім хто ж більш переконливіший визначало журі. І підходило до цього цілком виважено, адже переможці дебатів цього етапу, за словами заступника голови обласної ради Володимира Скоробагача, представлятимуть Харківщину у регіональному турі конкурсу.  
 
Володимир Скоробагач заступник голови Харківської обласної ради, керівник фракції партії "Відродження" в Харківській облраді 
 
Большое впечатление произвели на меня дети, очень грамотные, умные, развитые не по возрасту. Я считаю, очень правильно, что проводятся такие конкурсы, они развивают детей. Люди к чему-то стремятся, много узнают полезного. Очень знаково, что проходят такие мероприятия в таких наших учебных заведениях. 
 
Всім учасникам і переможцям дебатів Володимир Скоробагач вручив.нагороди. А директору закладу та найкращим вчителям за високий професіоналізм –
грамоти та подяки Харківської облради. І ці відзнаки, зазначив Володимир Скоробагач, цілком заслужені, адже навчально-виховний комплекс №13 вважається одним з найкращих закладів області, який бере участь у найрізноманітніших всеукраїнських і міжнародних проектах  щодо оновлення змісту освіти. 
 
Галина Михайленко директор КЗ "Харківський санаторний НВК №13"
 
Світ зараз стає глобальним і наші випускники мають бути готовими працювати в будь-якій країні, мати знання для цього, а найголовніше мати вміння працювати в команді, мати критичне мислення, мати свій погляд на все, що відбувається в житті. Цього ми досягаємо завдяки нашим проектам.  
 
Втім для школярів тут організовані не тільки все для навчання, а й для виховання, працюють спортивні секції, музична, театральна і творча студії, гуртки плавання, іпотерапії, сучасних танців, а також є всі умови для лікування – зі всіма необхідними медичними процедурами та реабілітаційними заходами, адже НВК – це школа санаторного типу для дітей хворих на скаліоз. Фінасування роботи закладу, проведення ремонтних робіт відбувається за рахунок коштів обласного бюджету. 
 
Галина Михайленко директор КЗ "Харківський санаторний НВК №13"
 
От і цього разу було виділено кошти на ремонт частини опалювальної системи, ремонт внутрішніх приміщень, туалетів і душових кімнат у спальному корпусі. Тому звичайно за це дуже вдячні.
 
Втім, за словами Галина Михайленко, проблем ще вистачає, про що і зазначила під час візиту до школи заступника голови Харківської облради Володимира Скоробагача. 
 
Володимир Скоробагач заступник голови Харківської обласної ради, керівник фракції партії "Відродження" в Харківській облраді 
 
Я считаю одна из лучших школ вообще в Харьковской области, достаточно светлые классы, новое оборудование, достаточно хорошее финансирование из областного бюджета. Всё что необходимо детям здесь имеется. Единственная проблема нужно заменить компьютерный класс, уже достаточно старые компьютеры, мониторы. Но я уверен в следующем году мы выделим деньги для того, чтобы заменить эти компьютеры. Потом есть проблема в моечной машине. Я думаю для нас это тоже не проблема выделим необходимую сумму денег и у же в следующем году они получат новую машину. 
 
І загалом, як зазначив Володимир Скоробагач, всі проблемні питання школи взяті на контроль.