Харьковские врачи проводят уникальные операции при помощи стволовых клеток

09.07.2014 17:42   -
Автор:

Юлія Чорна кореспондент

Стовбурові клітини – елементарні одиниці будови і життєдіяльності всіх організмів. За їхньою допомогою лікарі відновлюють зір, оновлюють шкіру та лікують сердцеві захворювання. Вони унікальні тим, що розмножуються і можуть заміняти втрачені частини різних органів.

В сучасній медицині використовують стовбурові клітини двох видів: ембріональні та ті, що знаходяться в дорослому організмі кожної людини. Харківські ж медики працюють за власною схваленою на державному рівні технологією – хворому трансплантують клітини самого пацієнта. Донор їм не потрібен. Таким чином унеможливлюють будь-який варіант зараження чи несумісності.

Олексій Красноженюк лікар-хірург

Делается забор костного мозга. Это крыло подздошной кости. Вот здесь. Операция длится ну 10-15 минут. Берется около кубика костного мозга. Остается только небольшой разрез. Клетки транспортируются в лабораторию, которая этим занимается. Около 2-х недель происходит выделение клеток и их размножение.

Ще рік тому за допомогою стовбурових клітин в Україні лікували лише опіки та травми, ішемію кінцівок та відновлювали роботу підшлункової залози. Сьогодні реальністю став ще один напрямок – неврологічні захворювання. Хірург Олексій Красноженюк розповідає, трансплантація стовбурових клітин допомогає поставити на ноги навіть пацієнта, у якого шанси ходити мізерні.

Олексій Красноженюк лікар-хірург

Наш комплексный подход – это стволовые клетки, это применение любых ортопедических изделий, которые можно одеть на человека, чтобы его поставить на ноги. В любой ситуации это сделать можно. Третье – применяем в городе Харькове на разных базах очень хорошую реабилитацию.

Розробки та досягнення харківських ескулапів у цій галузі зацікавали й іноземних фахівців, і безпосередньо хворих з-за кордону. Так, першого пацієнта харків"яни нещодавно прооперували. Це жінка з Сербії.

Ясна Недіч генеральний менеджер компанії, що займається медичним туризмом (Сербія)

Харківські лікарі працюють унікально. Якісно оперують за допомогою стовбурових клітин, використовують і альтернативні методи лікування, і грамотну реабілітацію. Це викликає нашу довіру. І ми готові довірити харківським медикам наших пацієнтів.

На досягнутих результатах місцеві лікарі зупинятися не збираються. Вони й надалі проводитимуть свої дослідження. Таким чином сподіваються підняти авторитет та посилити довіру до вітчизняної медицини.