Харьковские спасатели впервые провели учения на канатной дороге

09.10.2019 14:32   -
Автор:
В парке Горького курсанти Національного університету цивільного захисту провели навчання з рятування постраждалих на висоті. Для цього студенти інсценували надзвичайну ситуацію. За легендою,  під час раптової зупинки канатної дороги у двох кабінках застрягли люди, в тому числі і вагітна дівчина. Курсанти мають їх спустити на землю. Рятувальники розповідають, таке навчання проводять вперше – все аби розвинути навички висотної підготовки. Наразі курсанти допомагають людям, які застрягли на висоті 22 метри. 
 
Микола Буцуло курсант Національного університету цивільного захисту України 
 
Нет, это не страшно – это обычная работа спасателя. Он каждый день должен уметь и быть подготовленным делать такую работу. Для него это должно быть повседневная задача и в этом не должно быть никаких трудностей.
 
Альпініське спорядження використовують через те, що у парку Горького є болотна місцевість, де не можливо використовувати пожежні драбини. А от найголовніше у таких ситуаціях, розповідають рятувальники, не піддаватись паніці, адже це може значно загальмувати весь процес.  
 
Сергій Кулаков завідувач курсами рятувальної та спеціальної підготовки Національного університету цивільного захисту України 
 
Як правило на при таких ситуаціях у людей починається паніка і так далі. Тобто страх вийти з кабінки по мотузці і так далі, основне це паніка, тобто панікують, починають пригати і так далі – що робити ні в якому разі не можна. В любому разі прийдуть рятувальники, спасуть, опустять і буде все нормально.
 
Далі на постраждалих одягають спеціальні так звані "косинки". Рятувальники розповідають – вони створені для будь-яких випадків, в тому числі і для людей з інвалідністю.   
 
Андрій Мельниченко викладач кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт Національного університету цивільного захисту України 
 
Вона виглядає як трикутник, в неї є силові такі конструкції, як оці петлі. Вдягається вона дуже просто. На одну руку, на іншу. Подивіться вдягнули на дві руки. Далі – середню стягуємо сюди та звичайним карабіном з'єднуємо усі три петлі. Далі безпосередньо за цей карабін рятуємо потерпілих. 
 
За процесом спостерігали і першокурсники. Вони проходять курс "верхолаз-рятівник". Підбиваючи підсумки – діляться, із теорією все зрозуміло, тепер чекають на практику.  
 
Владислав Попов курсант 1-го курсу Національного університету цивільного захисту України 
 
Сподіваюсь через рік робити так само, навчитись так само і допомагати людям. Найголовніше не боятися, і все вийде!