Харьковские пограничники учились распознавать поддельные паспорта

05.03.2019 12:06   -
Автор:
У зв'язку зі збільшенням пасажиропотоку в аеропортах країни почастішали випадки використання підробних документів, розповідають прикордонники. Для харківських інспекторів провів тренінг радник з візових питань Республіки Німеччина. Заняття складалися з теоретичної та практичної частини.
 
Оксана Михалишина старший офіцер управління прикордонного контролю
 
Є новий наказ Адміністрації державної прикордонної служби, щодо заходів підвищення рівня перевірки документів і цей план заходів передбачає перепідготовку нашого особового складу. Чому? Тому що на сьогодні згідно європейських стандартів і стандартів прикордонних відомств Європейського союзу ми маємо створювати комфортні умови для подорожуючих.
 
Прикордонників вчили, як ідентифікувати близнюків та осіб, які змінювали свою зовнішність.
 
Оксана Михалишина старший офіцер управління прикордонного контролю
 
Сьогодні на тренінгу були надані такі яскраві приклади, які дуже характерні. Ми знаємо, що пластична хірургія іде семимильним кроками вперед, тому надавалися такі практичні рекомендації, як здійснювати ідентифікацію особи по якимось окремим елементам обличчя, які не змінювалися за допомогою хірургів.
 
Сергій Столярчук старший інспектор прикордонного контролю
 
Потрібно задавати компрометуючі питання, які можна задавати з паспортного документу: запитувати на їхній рідній мові такі питання як країна походження, столиця країни, у якій вони народилися, скільки їм років, колір очей, в якому місці був виданий паспорт, якого вони громадянства та інше. 
 
Минулоріч харківські прикордонники виявили 4 чужих паспорти, 8 підробних та 535 недійсних. Аеропорти посідають перше місце за кількістю виявлення підробних документів, оскільки є місцями скупчення іноземців та осіб без громадянства. Зростає і якість фальшивок, розповідають інспектори. Але зачасту, як правило використовують паспорти, що були громадянами загублені чи вкрадені.
 
Віталій Григор'єв заступник начальника штабу Харківського прикордонного загону
 
З початку цього року також були виявлені чужі паспортні документи, які не належали особам. Приведу один із прикладів намагався в'їхати на територію України громмадянин Таджикістану, використовуючи чужий паспортний документ громадянина України. 
 
Використання підроблених документів або чужих паспортів тягне кримінальну відповідальніть у вигляді штрафу, арешту або обмеження волі, попереджають прикордонники. Особа, яка добровільно віддала свої документи іншій особі для перетину державного кордону також нестиме відповідальність.