Харьковские лесники отлавливают “чёрных лесорубов”

27.12.2018 14:38   -
Автор:
Для одних це час для підготовки до новорічних свят, час закупівлі подарунків та продуктів до столу. Для них же час посиленої уваги. В переддень Нового року харківські лісівники напоготові – вони слідкують за хвойними насадженнями. Бо саме в цей час активізуються так звані чорні лісоруби. 
 
Сергій Желтоног начальник відділу охорони і захисту лісу Харківського обласного управління лісового і мисливського господарства 
 
У нас в текущем году выявлено 74 случая незаконных порубок новогодних ёлок. Все нарушители были привлечены к административной ответственности и наложены админштрафы. В прошлом году было выявлено 90 случаев незаконных рубок, лесонарушителями было срублено 273 дерева. Работа продолжается. Лесонарушители будут продолжать свою, так сказать, плохую работу. Рубки скорее всего будут, но работа ведётся.
 
На новорічний період лісівники організували рейдові бригади, в які входять самі працівники державної лісової охорони, а також поліцейські та представники Держекоінспекції. Допомагають в пошуку чорних лісорубів і  громадські інспектори з охорони довкілля, а також представники громадськості. До тих, кого зловили на гарячому застосовують штрафні санкції. 
 
Сергій Желтоног начальник відділу охорони і захисту лісу Харківського обласного управління лісового і мисливського господарства
 
Организованы постоянно действующие рейдовые 63 бригады, которые выезжают и охраняют насаждения где более вероятны такие правонарушения. Это хвойные насаждения – молодняки, новогодние плантации и особо ценные хвойные насаждения. И в первую очередь уделяется внимание хвойным насаждениям возле населённых пунктов, железнодорожных станций, где в первую очередь и ведётся патрулирование. 
 
Олександр Берднік інженер охорони захисту лісу ДП "Чугуєво-Бабчанське лісове господарство"
 
Не всегда люди днём рубят. Бывает просто днём они гуляют, помечают ёлочку, а потом приходят вечером и рубят. На данный момент штрафные санкции составляют от 85 до 170 гривен. А расчёт ущерба рассчитывается за одно дерево в зависимости от его диаметра. Это грубо говоря от 450 гривен за 1 дерево. Это за одно дерево, которое попадает в рамки "новогодней ёлочки". Это небольшой молоднячёк. Плюс если человек несколько деревьев срубил, то это всё умножается. 
 
А вже з 1 січня 2019 року адмінштрафи для громадян за незаконну рубку збільшуються в три і більше рази від 255 до 510 грн, а для посадових осіб – більше як у десять раз. Від 1275 до 2550 грн. Для тих же хто протягом року здійснив повторно випадок незаконної рубки, адмінштрафи збільшуються у два-чотири рази і становитимуть від 510 до 1020 грн і від 5100 до 10200 грн відповідно. У разі заподіяння тяжких наслідків для лісу порушники можуть бути позбавлені волі від п’яти до семи років. Лісівники закликають громадян не порушувати законодавство та купувати лише марковані новорічні ялинки!