Харьковские художники посетили международный арт-фест в г. Нюрнберге

24.09.2019 13:30   -
Автор:
З України до Польщі і далі до Німеччини. 5 годин авіаперельоту. Харків'яни підкорюють нові творчі висоти. Раніше, у Першій столиці за підтримки Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина був проведений конкурс на кращий ескіз графіті серед харківських студентів і випускників факультетів творчих напрямків. Художник Олексій Постульга разом з учасниками своєї творчої групи виявився кращим. А у якості призу митці отримали право завітати на міжнародний стріт – фестиваль, що проходить в місті-побратимі Нюрнбергзі. 
 
Міріам Фуггенталер керівник проекту "Betonliebe"
 
Проект "Betonliebe" особливий тим, що в цьому районі Нюрнберга, що має назву Ланграсса живе дуже багато іноземців. Ми намагаємося залучити якумога більше людей, які живуть в цьому районі до цієї події. Головна ідея фестивалю полягає не в тому, що міська влада вам просто красиво розмалює стіни і все, а люди самі приносять ідеї як зробити своє місто красивішим. До того ж так як ми працюємо з містами-побратимами то ми запрошуємо долучитись до нашого проекті саме художників з таких міст. Серед них і Харків. Цього року у нас приймає участь поки 8 творчих груп. Сам проект тільки-но стартував та буде тривати ще протягом року. Тож ми навіть поки і не здогадуємося скільки художників в ньому візьмуть участь, час покаже. 
 
Дар'я Хрiсанфова куратор проекту, старший викладач кафедри Вiзуальних практик ХДАДМ 
 
Это проекты и в личностном плане очень важные и полезные, но это ещё и мультикультурные проекты. Это очень важно для понимания культуры мира, для культуры мира нашей. И нет вот этого состояния, когда ты приезжаешь и между художниками очень классно видно этот момент, что мы переживаем и проживаем мир. Что нет нашего, не нашего, что мир – он хрупкий, он честный, он близкий. И именно вот такие встречи, такие совместные росписи, такие проекты – они помогают нам быть ближе, они помогают нам открываться. Т.е. мир становиться более открытым. 
 
В фестивалі стріт-арту, що має символічну назву німецькою "Betonliebe", а в перекладі українською звучить як "Любов до бетону" харків'яни стали єдиними представниками України.
 
Олексій Постульга  художник
 
В любом случае важно общаться, особенно важно в сфере, которая является твоей деятельностью профессиональной чем ты занимаешься. В этот раз мы приехали познакомиться, пообщаться поговорить о планах на будущее и как они будут осуществляться. Нам всегда есть что показать. Сами удивляемся.
 
Міріам Фуггенталер керівник проекту "Betonliebe"
 
Знайомство з харківськими художниками мені дуже сподобалося. Вони створюють дуже красиві проекти. У них є дуже великі шанси, аби залишити свій творчий слід в історії Нюрнберга. Ми будемо обговорювати їхню роботу з керівництвом міста. Головна проблема в тому, що всі стіни в Нюрнберзі – приватні, тоб то вони належать конкретним людям, фірмам або організаціям. І багато хто з них хоче точно знати, що буде на них намальовано. А це дуже обмежує творчий політ митців. Проте я думаю, що ми знайдемо для хлопців з Харкова таку стіну. А поки я посилаю харків'янам різнокольоровий привіт. Я гадаю, що художники з Харкова обов'язково завітають до Нюрнберга. І вже наступного року намалюють тут у нас своє графіті. 
 
Проте не фестивалем єдиним запам'яталася харків'янам подорож до міста-побратима Нюрнберга. Художники побачили старовинну архітектуру – будинки, замки, храми. Все, що надихає на творчість. 
 
А ось це головна та єдина річка міста Нюрнберга – Пегніц. Раніше вона роз'єднувала місто на дві частини. Святого Лоуренса, за назвою церкви, що знаходиться на тому березі річки і Святого Себальта,  теж за назвою храму, що зведений на тій стороні. У 14 сторіччі місто Нюрнберг було вирішено об'єднати суцільною стіною та звести ось цей міст. І саме як цей міст, на думку організаторів, фестиваль "Betonliebe" об'єднує художників різних національностей з найбільших міст Європи.