Харьковская мэрия подписала с Фондом энергоэффективности меморандум о сотрудничестве

09.12.2019 13:24   -
Автор:
Платити за комунальні послуги менше грошей – реально. Для цього об'єднання співвласників багатоквартириних будинків можуть звернутися до Фонду енергоефективності та отримати кредит на утеплення житла за програмою "Енергодім", яку презентували у Харкові. Фонд компенсує частину витрат на встановлення лічильників, індивідуальних теплових пунктів та утеплення будинку.
 
Юлія Головатюк-Унгуряну директор Фонду енергоефективності
 
Якщо ми говоримо про утеплення будинку, наприклад, утеплення стін, підвалу, цоколю, утеплення, наприклад, покрівлі, коли ми міняємо вікна у місцях загального користування, такий комплекс заходів дає можливість зекономити навіть 60% теплової енергії. Це означає, що розміри витрат, тобто розміри наших платіжок, якщо простіше говорити, можуть зменшитися вдвічі, а то і втричі. 
 
У фонді запевняють, що енерговефективні заходи дозволять сім'ям не лише зекономити та жити у більш комфортних умовах, а й зробити свій внесок у захист навколишнього середовища.
 
Юлія Головатюк-Унгуряну директор Фонду енергоефективності
 
Ми таким чином зменшуємо споживання енергетичних ресурсів і та теплопостачальна компанія, яка подає цей теплоносій, вона, відповідно, зменшує свої споживання, так, тобто, менше спалюється, наприклад, газу чи того ж самого вугілля, в залежності від того, що саме використовується для вироблення цієї теплової енергії. І таким чином по суті менше викидається СО2 в повітря. 
 
До програми збереження теплової енергії активно долучається й Харківщина: мерії 14 міст області та Харкова підписали з Фондом меморандуми про співпрацю. Ці документи дозволять розробляти місцеві програми енергоефективності для ОСББ.
 
Михайло Фатєєв заступник Харківського міського голови – директор Департаменту економіки та комунального майна
 
Эта работа в Харькове ведется давно. У нас она Геннадием Адольфовичем Кернесом, Харьковским городским головой, определена, как одна из приоритетных программ, поскольку речь идет о повышении энергоэффективности жилого фонда, прежде всего. В меморандуме идет речь об ОСМД, ЖК и ЖСК. У нас эта программа реализуется уже несколько лет. Поэтому подписанный меморандум дает возможность продолжать эту работу, развивать направление этой работы и работать с тем, чтобы делать как можно более энергоэффективным жилой фонд в городе Харькове.
 
І дійсно, збереженню теплової енергії у Харкові приділяють багато уваги. З 2016 року у місті працює програма "теплих кредитів". За роки її роботи компенсацію на утеплення з міського бюджету отримали більше 40 ОСББ та ЖСК. А на сесії міькради програму розширили та додали до неї розділ "Енергодім".