Харьковчан будут обучать цифровой грамотности

03.12.2019 12:57   -
Автор:
Створити документ, навчитися користуватися гугл-сервісами та навіть смартфоном. Ось ці чоловіки та жінки у музеї комп'ютерної техніки вчаться комп'ютерній грамотності. Курси тут викладають безкоштовно. За два роки існування цього проекту, який створили ІТ-ентузіасти, через навчання пройшли майже дві тисячі абітурієнтів. 
 
Тарас Живокоренцев координатор музею комп'ютерної техніки 
 
У нас люди приходят очень разные, по статистике можем сказать, что процентов 33 в среднем – это в возрасте до 55 лет. Самой старшей нашей выпускнице уже 90 лет, зовут ее Галина Захаровна, она очень успешно закончила курсы, и помимо наших курсов по компьютерной грамотности, она еще закончила курсы по копирайтингу и помогает свои родным, близким заниматься бизнесом.
 
Але відсоток українців, які не знають елементарних речей у світі сучасних технологій надзвичайно великий, розповідає заступник міністра цифрової трансформації Валерія Іонан. У самому відомстві наразі повністю поринули в ідею створення "держави в смартфоні" і з Харковом планують тісно співпрацювати. Вже на початку наступного року запускають освітню онлайн-платформу з п'ятьма курсами підвищення цифрової грамотності. За три роки хочуть навчити шість мільйонів українців. 
 
Валерія Іонан заступник міністра із цифрової трансформації
 
Перший курс – він буде базовий, буде абсолютно для всіх, це як абетка цифрової грамотності, він має п'ять складових. Це інформація, пошук інформації, друге – комунікація, колоборація, поштові клієнти, соціальні мережі, третій блок – це створення цифрового контенту, четвертий – онлайн-безпека і п'яте – це вирішення невеличких проблем. Ось ці п'ять компонентів є у базовому курсі. Другий курс – це цифрова грамотність для вчителів і третій курс – це курс для батьків онлайн-безпеки для дітей.
 
Крім того, у міністерстві хочуть створити освітні хаби. Навіть їхню мережу. Харків, зазначив заступник міського голови з питань цифрової трансформації Олег Дробот, націлений на цю роботу. 
 
Олег Дробот заступник Харківського міського голови з питань цифрової трансформації
 
Харківський міський голова, він поставив конкретну задачу, щоб Харків був цифровим містом номер один в Україні. Безпосередньо на базі Харківської міської ради, Департаменту цифрової трансформації буде створена відповідна команда, яка буде співпрацювати з міністерством цифрової трансформації, з партнерами міста, з різними командами, які у нашому місті вже навчають харків'ян основам цифрової грамотності, основам цифрової безпеки.
 
Валерія Іонан заступник міністра із цифрової трансформації
 
У вас надзвичайно активна команда – це дуже приємно, тобто дуже молоді і амбітні люди, які захоплюються ідеєю цифрової грамотності, вони вже дуже багато зробили самостійно і це, насправді, велика рідкість сьогодні. Тому ми дуже дякуємо саме вашому місту, вашій команді і я впевнена, що у нас буде надзвичайно плідна співпраця вже, починаючи з цього місяця.