Харьков украшают несколько десятков муралов

23.06.2018 11:50   -
Автор:
Відомі особистості, видатні харків'яни, яскраві візерунки, абстракція та казкові персонажі. Малювати картини на фасадах будівель, так звані мурали, в Харкові це вже добра традиція. Ще в 2013 році за ініціативою Харківського міського голови Геннадія Кернеса було розпочато проект "Гордість Харкова". Міська влада профінансувало створення таких незвичайних вуличних полотен. Завдяки чому, зображення відомих людей прикрасили вулиці міста. Портрет Юрія Гагаріна навіть увійшов до книги рекордів як найбільший. Дванадцять метрів вісімдесят один сантиметр завширшки, висотою у тридцять п'ять метрів двадцять п'ять сантиметрів і площею в понад чотириста п'ятдесят квадратних метрів. Такий він – рекорд Харкова, графіті, що прикрасило одну з багатоповерхівок на проспекті Гагаріна. Аби заміряти це творіння представники книги рекордів України піднялися на дах і звідти провели процедуру.
 
Віталій Зорін експерт Національного реєстру рекордів
 
В Украине до этого измерения самое большое граффити было на Березняках в Киеве, на жилом доме, более 300 метров, площадь, здесь в полтора раза превышение идет, это самое большое граффити на жилом доме, повторюсь, вот и я думаю, рекорд будет сложно побить, потому что занят весь торец здания, дальше в рекордах могут участвовать только 16-этажки или может 24-этажки.
 
Без перебільшень і цей портрет Тараса Шевченка, що розташований на фасаді будинку, називають шедевром. Адже це найбільша репродукція картини із зображення Великого Кобзаря. Цей малюнок теж з самого початку притендував на національний рекорд. І його підтверджено.
 
Лана Вєтрова керівник Національного реєстру рекордів України
 
Ви пам"ятаєте і знаєте найбільший портрет Гагаріна, який є і на сьогодні це є діючий рекорд. І тільки сгоднішнього дня у Харкові з"явився новий рекорд найбільший портрет Шевченка. Якщо портрет Гагаріна 451 кв. метр, то портрет цього Шевченка – 516 кв. метрів. Це є новий рекорд України.
 
Серед графічних полотен, що також стали візитівкою Харкова портрет відомого актора і режисера Леоніда Бикова. Що вітає харків'ян з фасаду будинку на вулиці Сумській. Із синьою хустинкою на плечах, в оточені танцюючих пар. Клавдія Шульженко наче споглядає на проспекті Московському, на стіні невеликого будинку. Мурал відомій харків'янки складається з двох частин. На протилежній стіні – зображений вже класичний портрет співачки.
 
Ілля Кудененко художник
 
Здание так располагает фасад к двум сторонам. С одной стороны у нас изначально композиция была немного по другому. Мы переигрывали её и разбил на 2 стороны здания.
 
Трохи ближче до центру – городяни можуть побачити вже іншу графічну роботу. Стіну чотирьохповерхового будинку – прикрашає портрет не менш відомої харків'янки, льотчиці Валентини Гризодубової. На настінному полотні – автори картини зробили цілу композицію.
 
Завжди різна та насамперед унікальна. На її рахунку сотні ролей у відомих кінострічках. Їй були підвладні всі жанри від водевілю, буфонади, мюзиклу до мелодрами та трагедії. Все це про відому харків'янку Людмилу Гурченко. Портрет "нашої Люсі", так її називали за життя, величаво споглядає з фасаду одного з будинків. Мурал у 250 квадратних метрів висотою з чотириповерхівку розмістили на сьомому будинку по провулку Гурченко.
 
А от район ХТЗ зап'яматався, як його мешканцям так і всім хто там був, велитенськими птахами. Вони оселилися на кількох багатоповерхівках. Насьогодні в місті понад два десяткі муралів. Кожен унікален по своєму. 
 
А ось цей харківський мурал увійшов в число кращих творів вуличного мистецтва в світі. Про це свідчить добірка "Вest street art" – "Кращого вуличного мистецтва", що опублікована на сайті  художників. І все це про велитенську картину на стіні багатоповерхівки по вулиці Плеханівській, 79. Це робота польського художника Маріуша Вараса, більш відомого спільноті під псевдонімом M-City. Митець в чорно-білих кольорах на триповерхівці зобразив символічну людину, яка є невід'ємною частиною міста, що зростає і розвивається разом з ним. 
 
Андрій Пальваль художник, учасник проекту
 
В 2017 году проходил фестиваль "Харьков – мурал фест", и в рамках этого фестиваля было создано несколько работ отечественными художниками и иностранными гостями, которых мы приглашали в Харьков. На здании техникума появилась вот эта графическая композиция. Она исключительно трафаретная. Т.е. уникальная техника, благодаря которой узнают его во всём мире не только в Польше, Украине и соседних странах. Во всём мире узнают его благодаря этой технике. Т.е. это его уникальный стиль. Работа получилась в самом высоком месте, в коньке здания, где-то 15 метров. А ширина здания порядка 12 метров, 11 "с хвостом". Ну достаточно такая приличная работа. 
 
Не було жодного перехожого який би не звернув увагу на це графІті. Бо, зізнаються, така незвичайна повітряна кулька в 3Д об"ємі і викликає посмішку, і масу позитивних вражень, І ніби заряджає хорошим настроєм на весь день.
 
Микола Часник пенсіонер
 
Красиво, очень красиво. Замечательный Харьков у нас, везде красиво у нас. Центр красивый. Всё красивым становится. 
 
Гліб Зеленохат студент 
 
Красиво, стены не такие скучные, яркими становятся. Зайчик придаёт летнего настроения, сейчас солнышко, потеплело, поэтому в тему. 
 
А з"явився цей малюнок буквально за лічені дні. Його автор – відомий стріт-арт художник з Лондону FANAKAPAN, який прибув до Першої столиці на особисте запрошення Харківського міського голови Геннадія Кернеса. І хоча розклад художника розписаний на рік вперед чи не по днях з візитами по всьому світу, він знайшов час аби приїхати в гості. І вперше в Україні саме харків"янам презентував свою роботу. 
 
Яна Волк директор творчого агентства 
 
Приезд FANAKAPANA – событие не только для Харькова. Для любого города это гордость, что такой художник приехал, подарил что-то своё, частичку своей души. Было много у него идей и медведь, и аист, всякие весёлые воздушные шары. Остановились именно на зайце. Продиктовано это было именно этим местом. Мы привыкли "Стекляшка", люди встречаются, влюблённые назначают свидания и хотелось, чтобы это было что-то весёлое, позитивное. 
 
Анастасія Гашинська логіст 
 
Я не понимаю как такой объём рисунка можно нарисовать. Я вообще люблю когда рисуют на стенах и побольше бы таких граффити. Мне очень нравится вообще.
 
Харків знову довів, що він саме сучасне і стильне місто України. Згодом до проекту приєдналися, інші художники і інвестори. Сьогодні в рамках програми "Мурал Фест" під патронатом Геннадія Кернеса, Харків продовжують прикрашати новими картинами. Одна з них з'явилася у Новобаварському районі. Сіра стіна перетворилася на своєрідне полотно, де ожив, напевно, самий зворушливий літературний твір двадцятого століття. 
 
Сергій Редьога художник 
 
Это иллюстрация к сказке "Маленький принц". Идея возникла у администрации района Новобаварского. Меня пригласили, я придумал историю.
 
Наталія Ісаєнко мати 8 дітей 
 
У нас очень творческая семья. Практически все дети очень любят рисовать, поэтому возможность порисовать на стенах для них это как сказка. Этот социальный проект показывает всем нам, что мы тоже должны принимать участие в благоустройстве города. Потому что мы здесь живём, это наш дом. 
 
Юрій Ісаєнко школяр 
 
Мы хотим украсить наш город. Так стена просто стоит тусклая, её все просто проезжают и это как-то неинтересно. А когда проходишь и она такая яркая как картина, уже не та серая стена, а яркая картина и когда узнаёшь, что это всё нарисовано детьми. То душа пляшет и танцует, можно так сказать.