Харьков становится центром украинско-польских отношений – Юлия Светличная

16.10.2018 13:18   -
Автор:
Польсько-український форум місцевого самоврядування, який вже став традиційним для Харківщини зібрав представників об’єднаних територіальних громад області, експертів Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування та польських партнерів.
 
Юлія Світлична голова Харківської облдержадміністрації
 
Харків стає центром українсько-польських відносин. Минулого року був візит Президента Польщі і потужна велика делегація польських наших партнерів на економічному форумі, який відбувся два тижні тому. Це велика така запорука нашої подальшої співпраці і нинішніх результатів. Результат ми маємо – майже плюс 50%  товарообороту, а наші підприємства збільшили експорт до Польщі майже вдвічі. Маємо чіткий план розвитку, працюємо далі на результат.
 
Під час свого виступу керівник області наголосила, що питання децентралізації є надважливим для розвитку Харківської області та в цілому України. Юлія Світлична зазначила, що з часу проведення першого українсько-польського форуму багато чого змінилося. Якщо раніше тільки ставили питання та слухали, як це відбувається у світі та в Польщі, то тепер Україна має власний напрацьований досвід, яким сама може поділитися. 
 
Юлія Світлична голова Харківської облдержадміністрації
 
Реформа децентралізації, без сумніву, одна з найголовніших та найефективніших реформ у нашій державі. І ми з острахом з вами проходили цей шлях. Але ми маємо гарні показники. Ми маємо вже що обговорювати. Декілька проектів, які мають не тільки регіональні масштаби, а й загальнонаціональні. Ми будуємо, ми реконструюємо, ми відновлюємо.
 
Про корисність досвіду українських громад для польських колег говорив і Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський.
 
Януш Яблонський Генеральний консул Республіки Польща в Харкові
 
Харків, Харківщина – це дуже важливий регіон України і для нас ця співпраця також важна. Третій рік ми організуємо форум самоврядування, і це третій рік показує, що це правильний вибір – ми йдемо правильним шляхом. Ми хочемо цю співпрацю продовжувати, можемо зараз сказати, що ця плідна співпрацю корисна для України, а також і для нас. Ми зараз також можемо навчатися від українців і робити це в Польщі.
 
Також у рамках проекту «Наша енергія – енергетично спроможна громада» польські експерти протягом липня-серпня 2018 року провели енергоаудит об’єктів, що розташовані на території 5 об'єднаних громад Харківщини. За результатами досліджень були складені рекомендації щодо покращення політики енергоефективності. Під час форуму ці документи отримала перша з 5-ти громад – Чкаловська. Згодом такіж самі поради надійдуть і до Зачепилівської, Малинівської, Роганської та Нововодолазької обєднаних громад.