Харьков открывает двери для инвесторов энергосервиса. Пилотный проект хотят внедрить на базе 10 школ

14.02.2018 16:29   -
Автор:
128-а школа у Московському районі. У ній представники київської компанії проводять енергоаудит. Це коли перевіряють стан будівлі, систем опалення та знаходять витоки тепла. Працюють ось з такими тепловізорами.
 
– Здесь мы видим, что у нас не утеплен цоколь, большие потери тепла.
 
Далі з вулиці переходять всередину будівлі. З тією ж метою.
 
– В данный момент мы исследуем с помощью тепловизора, смотрим систему отопления, дефекты различные. Например, вот на этой батарее мы видим, что практически полностью не работают полторы секции.
 
Всі зібрані дослідження дозволяють визначити скільки можна зекономити енергоресурсів та запропонувати для цього заходи з енергоефективності. 
 
Віталій Вент спеціаліст відділу управління проектами компанії-енергоаудитора 
 
Это стандартные мероприятия по утеплению стен, утеплению кровли, замене окон на энергоэффективные, но мы их предлагаем с расчетами. То есть конкретно сколько это будет стоить и сколько это может принести экономии.
 
Енергоаудит мають провести протягом місяця на базі десяти шкіл, у Московському та Шевченківському районах. Це пілотний інвестиційний проект, який згодом виставлять для обрання компанії через майданчик "Прозоро". Але перед тим, як брати участь в інвесторгах – компанії мають провести енергоаудит. Для Харкова це нове, у місті вперше відкривають двері для інвесторів енергосервісу, – розповідають у профільному департаменті. 
 
Дмитро Гармаш заступник директора Департаменту економіки та комунального майна
 
Сама суть энергосервиса заключается в том, что компания проводит энергоэффективные мероприятия, получает из бюджета разницу вследствие этих энергоэффективных мероприятий. По истечению договора компания выходит оттуда и оставляет на балансе школы уже само оборудование. Школа получит экономию денежных средств и оборудование то, которое будет установлено, школа получит энергоээфективность.
 
Таким чином, говорить Дмитро Гармаш, міський бюджет отримає величезну економію. У майбутньому в місті планують таким чином провести заходи з енергоефективності у всіх бюджетних закладах.