Харьков – один из городов-лидеров по внедрению энергоэффективных проектов

03.11.2018 12:02   -
Автор:
Впровадження проектів з енергоефективності – у Харкові напрямок роботи влади №1. І саме успішний досвід з їх реалізації – у центрі уваги українських засобів масової інформації. Представники ЗМІ в рамках всеукраїнського туру під назвою "Шлях до енергоефективності. Успішні історії" – побували з візитом у Першій столиці аби на власні очі познайомитися з як відбувається реформування муніципального енергетичного сектору міста. 
 
Ірина Мовчан організатор Всеукраїнського прес-туру
 
Ми запрошуємо журналістів з різних куточків України щоби вони змогли подивитися почути, як і які  цікаві нові ініціативи зараз використовуються з питань енергоефективності в Україні. I потім вже піднімати ці питання перед своєю місцевою владою і впроваджувати ці ініціативи. 
 
І Харків тут у лідерах. У Першій столиці вже в дії унікальний проект з енергоефективності, чи не єдиний такий в Україні – басейн з сонячним підігрівом, що  облаштований в дитсадку №6 Новобаварського району. Проект масштабний. Виконаний він був за кошти німецьких партнерів в рамках угоди про співробітництво Харківської міської ради та  німецького товариства "GIZ". В результаті тут проведено масштабну реконструкцію – замінені всі вікна та двері, виконано ремонт покрівлі, систем електро, тепло і водопостачання та утеплено фасад. І головне – встановлені сучасні сонячні панелі. 
 
Олена Жученко заступник голови адміністрації Новобаварського району 
 
Установлено уникальное оборудование. На кровли этого помещения находится 15 солнечных коллекторов, благодаря, которым осуществляется подогрев воды непосредственно для бассейна этого детского сада. 
 
Тепер у майже трьохсот вихованців садочку комфортні умови для проведення уроків плавання та оздоровлення протягом всього року, адже басейн завдяки уникальному обладнанню може працювати і влітку, і взимку за рахунок сонячної активності  
 
Андрій Мірошников заступник директора компанії-підрядника 
 
На данном этапе мы имеем солнечную активность, это тепло, которое мы ощущаем, есть ещё солнечное излучение и даже в момент когда на улице -10, коллектора всё равно будут снимать тепло за счёт этого солнечного излучения, оно не будет глобальным, но всё равно какое-то тепло мы будем получать даже для того, чтобы обеспечить горячей водой. 
 
Крім того басеїн обладнано спеціальною системою фільтрації, очищення і дозації води та унікальною установкою з вентиляції, яка автоматично визначає і підтримує необхідну вологість і температуру у приміщенні басейну. 
 
Ще один глобальний проект з енергомодернізації у Харкові впроваджено у 153-ій школі Новобаварського району. І цьогоріч заклад вже вдруге вступає в опалювальний сезон у новому, так би мовити, енергоефективному статусі. 
 
Олена Жученко заступник голови адміністрації Новобаварського району 
 
Насколько корректно сравнивать два периода один отопительный вне энергоэффективности и второй в условиях уже новых есть показатель, мы использовали на 80 Гкал меньше, если переводить на действующий тариф – это порядка 127 тысяч.
 
Цей проект також був здійснений за за підтримки німецьких партнерів. В результаті чого школа зазнала комплексного утеплення. Адже тут не обмежились тільки заміною старих вікон на нові з енергоефективними склопакетами, а провели капітальні роботи.  
 
Юлія Грязєва архітектор 
 
Здесь применена система винтфасада с металлическими панелями. Панели из оцинкованного метала с полимерным покрытием. Там 100 мм минеральной ваты. Утеплены цоколь и подвальный этаж, т.е. здесь по периметру школы вынут был грунт и с помощью эффектного утеплителя всё до низа подвала утеплено.
 
Представники ЗМІ не приховували свої враження, дивувались масштабу робіт, що проводяться у Харкові в сфері енергозбереження. 
 
Світлана Петренко представник ЗМІ (м.Полтава)
 
Басейн для дітей, який звичайно викликає фурор, це краса, це краса, це здоров'я дітей, економія, утеплення води. Знову ж таки повторюсь хотілось би для наших громад це створити і запропонувати їм таке, але чи ми зможемо. Дуже великі суми коштів, але хочеться, дуже красиво. І школа тоже, просто навіть естетичний вигляд школи вражає дуже.
 
Галина Кожедубова представник ЗМІ (м.Суми)
 
Мы посетили детский сад с бассейном и школу. Если сравнивать с Сумами  – это небо и земля , это можно сказать две разные страны. Вот этот вот результат, который мы сегодня увидели поразило, честно, поразило, восхитило. У нас вообще власти вот так не подходят планомерно, целенаправленно, продумано к вопросу энергоэффективности, поэтому вообще впечатлены Харьковом и в очередной раз мы признаёмся в любви. 
 
А між тим робота з впровадження програм з енергоефективності триває, зокрема і в Новобаварському районі, плани на найближчий час визначені.
 
Олена Жученко заступник голови адміністрації Новобаварського району 
 
Позиция городского головы – это направление энергоэфективности. Мы работали в этом направление и благодаря финансовой поддержке городского совета в районе у нас на сегодня утеплены здания 8 объектов, в двух из них за счёт привлечённых средств это 153 школа и 6-ой детский сад и сейчас продолжаются работы по утеплению ещё 5 детских садов. 
 
І так по всьому місту. Адже Харків співпрацює з різними міжнародними компаніями, що спеціалізуються в сфері енергозбереження.  Тож на десятках об"єктів соцсфери, освіти та охорони здоров"я впроваджуютья енергоефективні проекти.