Харьков избран в качестве пилотного города для внедрения пробации

19.04.2018 13:52   -
Автор:
Експерти з Норвегії обсудили з віце-мером Світланою-Горбуновою-Рубан можливсть введення у місті системи пробації. Це адаптація засуджених після закінчення терміну покарання, або заміна частини строку громадськими роботами
 
Сірі Фйортофт, представник "НОРЛАУ Проект пробації" 
 
Харків має дуже позитивну репутацію. Харків має дуже потужний юридичний університет. Харків має розвинуту систему пробації і установ відбування покарань. Тому було прийнято рішення, що цей пілотний проект може бути впроваджений в Харкові. Бо в цьому місті є гарні ресурси для його реалізації.
 
Наразі автори проекту вже обрали і пенітенціарну установу в Харкові де може відбутися експеримент. Це – Качанівська колонія. Тож якщо новий підхід до  реінтеграції засуджених буде затверджена відповідними органами, Перша столиця, також візьме участь у проекті, кажуть у мерії.  
 
Cвітлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я і соціального захситу населення 
 
Харьков давно занимается вопросами реинтеграции и ресоциализации людей, которые выходят из мест лишения свободы. Поэтому мы для этого проекта, как пилотная  площадка, абсолютно благодатная. У нас есть понимание, что такое пробация, у нас есть понимание того, как помогать людям, что им нужно предложить, какую помощь, какую услугу, какие действия, поэтому мы готовы. Это без вариантов. единственное, что я предложила норвежской стороне – нужно все то, что мы делаем организовать в определенную систему. Это большая и серьезная работа, и если нам помогут это сделать это будет замечательно.
 
Проект пробації, підкреслюють фахівці з Норвегії, на практиці має мінімізувати рецидиви серед засуджених. Згідно світової статистиці більшість з тих хто пройшли пробацію вже не повертаються за грати.