Харківські медики поставили всеукраїнський рекорд

22.11.2012 18:54   -
Автор:

Катаракта -це помутніня кришталика ока. У дев"яносто відсотків випадків виникає у людей похилого віку. Лікування одне – операція.

Ольга Тарануха лікар-офтальмолог вищої кваліфікаційної категорії

-Через маленький разрез, буквально в 2 мм, сейчас делается от 1,8 до 3 мм врачами во всём мире, и через этот маленький разрез удаляется свой мутный хрусталик, и устанавливается искусственный хрусталик. Эффект, длится всю жизнь, если имплантировали искусственный хрусталик, он остается прозрачным.

Пенсіонерка Катерина Гончарова сьогодні також пройшла через таку процедуру. Зір почав погіршуватися ще десять років тому, розповідає жінка. Лікарі констатували, ліве око бачить лише на тридцять відсотків, прогресує катаракта. Була потрібна операція.

Катерина Гончарова пенсіонерка

-Операция очень быстрая и не грамма никакой боли нет, я сразу со стола встала и пошла, не то, чтоб меня вели, всё нормально, всё хорошо.

Та така операція складна та дороговартісна. Саме тому у Харкові існує міська програма з безоплатного лікування ветеранів та інших пільговиків хворих на катаракту. Вона діє вже з дві тисячі шостого року. І кожного року під цю програму виділяють гроші з міського бюджету і близько п"ятисот стареньких проходять таку процедуру. Затягувати з операцією не слід, аби не було ускладнень, кажуть фахівці. Та багато залежить і від майстерності лікаря. Харківські медики довели не лише свій високий рівень спеціалізації, а й спритність – хвилина п"ятдесят шість секунд на всю процедуру.

Ігор Підчибій представник національного проекту "Книга рекордів України"

-В Депропетровске была сделана операция за 2 минуты 37 секунд, а мировой  рекорд принадлежит японцу, который сделал её за 1 мин 29 секунд.

Анастасія Полякова, Сергій Перець, Харьковские Известия