Харківські кардіологи провели унікальну операцію

09.04.2013 15:55   -
Автор:

Все, що відбувається в операційній – видно на цьому моніторі. До звуженої артерії хірурги вводять стент, такий собі каркас, який має відновити кровоток у звуженій судині. Імплантант цей незвичайний, кажуть лікарі. Впродовж двох років він знаходить в артреії і виділяє речовину, яка укріплює стінки судини. По досягненню лікувального ефекту стент розщеплюється і самоліквідується.

Олена Медвідь завідувач відділенням інтервенційної радіології ЦКЛ №5

-Самое главное, что артерия сохранит способность реагировать на раздражители: будь-то холод, жара, стресс, физическая нагрузка,то есть сосуд будет такой, каким он был до болезни.

З таким імплантом в Харкові працюють вперше, кажуть медики. Раніше вони вживляли тільки металеві стенти, які залишались у судинах людини назавжди. Сама ж операція з постановки іноваційного протезу займає не більше двадцяти хвилин. І пацієнт вже на другий день – вдома.   

Олена Медвідь завідувач відділенням інтервенційної радіології ЦКЛ №5

-Пациенту 5 апреля была проведена операция, 6-го он уже был дома.

Наразі в Україні проведено близько п"ятдесяти таких операцій. Але, на думку медиків, іноваційні стенти не замінять в повній мірі вже існуючи технології. Все тому, що для вживлення такого імплантанту існує вузьке коло показань: односудине ураження, відсутність кальцію в артеріях і головне – молодий вік пацієнта.

Олена Мітясова