Харківщина виходить в лідери з темпів виробництва та реалізації продуктів промисловості

20.04.2013 20:03   -
Автор:

Андрій Моченков заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

В 12-ом гоуд промышленными предприятиями области реализовано продукции, выполнено работ и оказано услуг на сумму более 60 млрд гривен, 11:26 что составило 5,4 % общегосударственного объема реализации промышленной продукции и превысило результат прошлого года на 3,5 млрд гривен. Так в 12-м году машиностроительная отраслью произведено и реализовано продукции на  сумму около 12 млрд гривен, в том числе Турбоатом – 1, 4 млрд грн, Электротяжмаш – 1,5 млрд грн, Южкабель – 950 млн гривен, Свет шахтера 700 млн грн.

Прибутково відпрацювали понад шістдесят підприємств області. Але є й аутсаудери. Їх близько двадцяти. Серед них найгірші: заводи імені Шевченка та Малишева – обидва підприємства Укроборонпрому.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-У нас из структуры долга 56,4 на 1 апреля это долг государственных предприятий, из 56,4, 40,7 – это долг Укроборонпрома, это больше чем две трети по всем долгам.

Понад двісті мільйонів гривень боргу за податки та соціальні відрахування були списані цим підприємствам. Але кредиторська заборгованість знов зросла на триста мільйонів гривень. Вкрай складною залишається ситуація з виплатою зарплатні.  Наразі борг складає 40 мільйонів гривень.

Павло Букін заступник генерального директора Держваного концерну "Укроборонпром"

-Со стороны концерна на протяжении 2012 года, было выделено на условиях обратной финансовой помощи более 15 млн на погашение долгов по заработной плате, частично списана кредиторская задолженность завода Шевченко на 31 млн грн.  Что касается завода Малышева – ситуация выглядит тут чуть получше концерном в сентябре 2012 года были выделены 18 млн на погашение задолженности по выплате заработной платы.

А все тому, що необхідно проводити реструктуризацію цих підприємств та їхню модернізацію, кажуть фахівці.  Тільки тоді можливо сподівтися на хоч якийсь стрибок в обсягах виробництва.

Вадим Федосєєв генеральний директор державного підприємства "Завод імені Малишева"

-У нас прямые затраты по электроэнергии и газу составляют на 1 грн продукции 30,4 копейки, а в общем если собрать все энергозатраты по зимнему периоду достигают 54% то есть это и газ, и пар. и все остально, говорить о каком-то скачке практически невозможно.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Я считаю, что оттяжка оптимизация периметра предприятия это путь в никуда – 176 гекатр – ну кто это потянет в конце концов платит за все государство. У вас есть цеха, которые несут огромную нагрузку в зимний период, на бюджет вашего предприятия.
 
Це в першу чергу, вважає губернатор області залежить від керівництва та його дій, спрямованих на виведення зі збиткового рівня. Ось так, Харківський тракторний завод зміг піднятися. Сукупна виручка підприємства за минулий рік склала вісімсот мільйонів гривень, на заводі працює майже дві з половиною тисячі людей, а боргів по заробітній платі та податковим платежам – немає.

Сергій Серебряков генеральний директор ВАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе»

-С 1-го апреля у нас стартовало производство нового трактора совместно с компанией Вондюолем мы выпустили новую гидросистему и с компанией Фицмайер где-то в августе этого года будет устанавливаться новая кабина.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Завод ХТЗ – это яркий пример когда компетентный менеджмент завод не побоялся оптимизировать периметр территории, завод не побоялся модернизировать производство 28:00 я последней раз был на заводе с премьер-министром и могу сказать, что мне не было стыдно за предприятие.

Губернатор впевнений, якщо збиткові заводи таки візьмуться за модернізацію своїх активів, то керівництво Харківщини готове знову й знову йти на зустріч, допомагати з оформленням документів та в переговорах з потенційними клієнтами та замовленнями – аби вивести Харківську область в трійку лідерів за рівнем випуску та реалізації продукції серед промислових регіонів України.