Харківщина відзначає 290 років від дня народження Сковороди

03.12.2012 18:38   -
Автор:

Григорій Сковорода народився в містечку Чернухи на Полтавщині в незаможній козацькій сім'ї. Після отримання початкової освіти у сільській школі, він вступив у Києво-Могилянську академію. Пізніше Григорій Савич їде до Європи. Угорщина, Словаччина, Австрія та інші країни. І скрізь він постійно поглиблює свої знання та водночас передає їх іншим. Важлива роль його і у розвитку українського мистецтва, літератури та інших сфер життя.

Іван Прокопенко ректор університету

-Моральність, яку він нам заповідував, його практичні поради, він таки педагог, як сьогодні стаж його лічити, він 15 років навчав, і досягав великих успіхів, його учні були талановиті, хоч по-різному він їх оцінював на перших порах їх навчання, досягли висот державного і творчого, і іншого характеру.

Анатолій Кузьменко художник

-Сковорода один на весь світ, ви розумієте, по Сковороді ми повинні вчитися і жити, і виховувати майбутнє покоління.

Сковородинівка для Григорія Савича була найулюбленим місцем. Сюди він завжди повертався з далеких мандрів. Тут він і пішов з життя, залишивши чи не усі свої філософські трактати, вірші, байки, сотні афоризмів, малюнки та найвідомішу збірку "Сад божествених пісень". Ці шедеври тепер зберігаються в музеї, що знаходиться у будинку поміщика Ковалевського. Садиба завдяки творчості великого генія вже не перший рік є популярним об'єктом серед туристів. Найбільше їх було під час Євро 2012. Іноземні гості тут могли не лише познайомитися із творчістю митця, а насолодитися затишними краєвидами мальовничої місцевості. Сьогодні з нагоди двохсот дев'яностої річниці тут теж влаштували заходи. Для поціновувачів творчості генія провели екскурсію музеєм. Усе завершилося панахидою та покладанням квітів на оновленій могилі Сковороди.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия