Харківщина намолотила вже близько мільйона тонн хліба

14.07.2012 23:22   -
Автор:

Гаряча пора для хліборобів охопила усі двадцять сім районів області. І в кожному вже є чим похвалитися. Найбільше порадував аграріїв Харківський район. Вперше за всю історію він потрапив до лідерів за врожайними показниками. За кілька днів він намолотив більше сімнадцяти тисяч тон хліба. А все тому, що з гектару землі сільгоспвиробники збирають до сімдесяти центнерів озимої пшениці. Причину такого врожаю хлібороби пояснюють.

Олександр Трусов директор агропідприємства Харківського району

-Могу сказать одним словом – интенсивная технология сеем с удобрением, подкармливаем с удобрением, ну много-много чего.

Таку кількість зерна отримують не на всіх ланах Харківщини. Іноді в одному і тому ж господарстві при одних і тих технологіях буває абсолютно протилежний результат, свідчать аграрії. Та врожай хліба – це не лише його кількість, але і якість. Цього року цей показник найбільше порадував сільгоспвиробників. Чи не в усіх підприємствах отримують пшеницю лише найліпшу. Високу якість зерна фахівці з інституту рослинництва пояснюють сприятливими погодними умовами, що склалися в середині червня. Мовляв, вони і вплинули на розвиток зерна під час дозрівання.

Сергій Попов директор інституту рослинництва ім. Юр'єва

-Те у нас прошли дожди и температура среднесуточная так у нас не ниже 25-26 градусов была, вот за таких условий формируется белковый комплекс.

А зерно насичене білком, це те, що найбільш потрібно для хлібопекарів. Отже, цього року їм буде з чого пекти хліб. А значить і цим продуктом буде забезпечена уся область.

Віталій Панов директор Департаменту АПК Харківської облдержадміністрації

-Что касается цен по Харьковской области, они сейчас относительны, потому что идет формирование, потому что уборка на половине, ну,я думаю, что в ближайшее время установится цена, и те задачи по региональному запасу, они будут полностью обеспечены, региональный запас мы сделаем, для того, чтобы не поднимать цены на социальные сорта хлеба.

Повністю завершити жнива в області планують за десять – дванадцять днів.