Харків поступово переходить на сортування сміття

03.11.2020 15:29   -
Автор:
Понад півдесятиліття знадобилось Харкову, щоб привчити жителів мегаполісу до культури поводження зі сміттям у громадських місцях. Щоденне прибирання вулиць, дворів та мікрорайонів. Тисячі встановлений вуличних урн, щодоби декількаразова заміна сміттєвих пакетів, обов'язкове миття доріг. Спеціальні контейнери для побутових відходів під під'їздами. Все це уже давно стало звичною практикою для життєдіяльності півторамільйонного міста. Зараз же у Харкові поставили собі іншу мету – навчити людей ще й сортувати сміття.  Окремо пластик, скло та папір. Поступово житлові мікрорайони почали оснащувати відповідними контейнерами. Щоб після відправляти вторинну сировину на переробку. Для цього в Дергачах будують потужний сміттєпереробний комплекс. Аналогів йому поки в Україні немає. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови
 
В свое время нам удалось выгрызти определенные гарантии, государственные гарантии и мы получили кредитный ресурс от мирового банка. И сегодня мы совместно с мировым банком работаем над созданием мусороперерабатывающего предприятия. 
 
Харківський сміттєпереробний комплекс це: чотири мапи нового тіла полігону, підприємство з сортування сміття та збір полігонного газу з подальшим виробництвом електроенергії. А завдяки попередньому сортуванню сміття населенням, повторному сортуванню на підприємстві, кількість відходів, що потраплятиме на полігон зведеться до мінімуму, кажуть у міській раді. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови 
 
В рамках данного проекта нами предусмотрено закупка техники для работы на полигоне. И для нас очень важно. То, что касается закупки техники, то это следующий этап. Мы понимаем, что нам нужно обновлять парк автомашин, которые будут собирать мусор, нам нужно покупать новые машины, которые будут собирать мусор в том числе и для раздельного сбора мусора. 
 
Окрім оновлення автопарку спецтехніки для збору твердих відходів, у місті планують оновити і контейнерний парк.