Харків освітлений на понад 86%

06.04.2013 23:42   -
Автор:

Олександр харків'янин

-Посмотрите на дороги – какие здесь. Даже 5 метров, одна только грязь. То же самое – асфальт. Даже пройтись тут – можно споткнуться, упасть и сильно удариться.

Спотикатися залишилося не довго. До дня міста сквер "Стекляшка" – відреконструюють. Роботи – вже стартували. Територію огородили залізним парканом. Незабаром почнуть вкладати плитку і озеленювати сквер. Тут висадять з десяток листяних та хвойних дерев.

Юрій харків'янин

-Я, в принципе, не дизайнер. Но хотя бы хоть на клумбах, хоть цветы какие-нибудь.

Думку городян поділяють і архітектори. Тож проектом передбачені тут і квітники. Планують встановити тут і зручні лави.

Олена Завгородня кореспондент

-Потурбуються і про освітлення у цьому сквері. Ліхтарі зроблять за спецзамовленням. Вони будуть не лише неповторної форми, а й енергозберігаючі.

Економні світильники останнім часом встановлюють в усіх місцях, де проводиться реконструкція, говорять у мерії. Бо так, кажуть, вдається значно економити і природні ресурси, і фінансові. Лише минулого року – вийшла чимала сума.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-За счёт экономии бюджетных средств, энергоэффективности удалось дополнительно направить средства, около 1 млн было сэкономлено по горсвету за счёт внедрения новых технологий. И они опять же были направлены на увелечение светоточек на територий Харькова.

Так вдалося освітити весь сквер біля станції метро 23 Серпня. Валентина Сергіївна – тут частий гість. І як ніхто бачить зміни, що відбулися у сквері за рік.

Валентина Сергіївна харків'янка

-Нет, раньше не было. Темно было. Вечером когда идёшь, часов в 10, зимой особенно – всё, там же ж темень непролазная. А сейчас – пожалуйста, в любое время ходи, и не страшно.

Усього минулого року нові ліхтарі встановили на вісімдесяти об'єктах. Цього року освітлять вдвічі більше. І це – не лише сквери та парки. А й двори, магістралі, території біля соціальних установ.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-На сегодняшний день освещённость города составляет 86,7%. Это значит, что наулицах, площадях города работает сегодня 71 341 светоточка, протяжённость линии 2 387 километров.

Але ще десять років тому у місті про таке лише мріяли. Харків був освітлений лише на половину, пригадують і комунальники, і городяни. Зінаїда ЗамУла – все життя прожила в Першій столиці. І пам'ятає період, коли ввечері вулицями було страшно ходити.

Таїсія Замула харків'янка

-10 лет назад – это был страх и ужас. Нельзя было на улицу выйти. Темнота. Даже на дорогах таких – и то не было этих фонарей. А сейчас? Совсем всё другое дело. Как днём – светло.

ХТЗ, Салтівка, Баварія, Нові Дома. З кожним роком все більше вулиць та дворів, парків та скверів виходять з пітьми.

Павло Потапов харків'янин

-Раньше – меньше. Те же Новые Дома, Павлово Поле – вообще в тёмное время суток можно было ноги переломать. Сейчас – нормально.

Олександр Мороз харків'янин

Темно было. А сейчас хорошо делают. Это важно. Для детей особенно. И в ночное время хорошо ходить.

Катерина Жученко харків'янка

-Это, в первую очередь, безопасность. Вы видите – кто на вас идёт, что у вас под ногами. И если учесть, что с ребёнком вечером гулять, что это немаловажно.

Олександр харків'янин

-Кроме безопасности, это просто ещё комфорт горожан.

Незабаром комфорт відчують і мешканці нових районів міста. Вони утворилися після розширення кордонів Харкова. Фахівці кажуть, роботи з освітлення цих територій потрібно проводити в першу чергу.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-Вы знаете, что в этом году мы приняли в комунальную собственность города сельский район. Соответственно сегодня работаем с главами администраций: прежде всего проверка освещённости в этих районах – они уже есть в титуле, часть этих районов.

На який відсоток освітлення міста вийдуть цього року – поки комунальники не беруться прогнозувати. Усе, кажуть, залежить від масштабів фінансування. Та знають напевно, що за декілька років у Першій столиці не залишиться жодного темного куточка.