Харків мобілізує всі зусилля аби організувати лікування хворих на COVID-19

19.10.2020 12:37   -
Автор:
Епідемічна ситуація щодо захворюваності на коронавірус у Харкові залишається напруженою і тим більше сил і коштів приділяється саме організації надання своєчасної медичної допомоги інфікованим. З міського бюджету виділені кошти на відкриття додаткових місць у медзакладах підпорядкованих місту, а також підведення кисню, закупівлі медикаментів і кисневих концентратів, деззасобів і засобів індивідуального захисту для лікарів. І на все це зазначені щонайкоротші строки до виконання. Проблема, яка ще залишається і не тільки у Першій столиці, а й по всій Україні, нестача медпрацівників, зокрема їх дефіцит у формуванні медичних бригад з обслуговування ковідних пацієнтів у стаціонарах. Адже Нацональна служба здоров'я МОЗ України своїми ж вимогами робить неможливим включити у роботу медиків суміжних фахів.   
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення 
 
Ми звертаємося до НСЗУ, знову вони нас поставили в дуже круті рамки з точки зору підбору фахівців. Вони пишуть тільки терапевти, але в нас немає такої кількості терапевтів. Ми просимо, щоби вони внесли зміни лікарі терапевтичного напрямку, а так і кардіологи, і неврологи і т.д.. Це нам конче потрібно. Ми маємо надію, шо вони внесуть такі зміни, щоби ми могли наповняти ті бригади, які нам потрібно поставити на ці койки.
 
Але поки на чергове прохання харківських фахівці відреагує МОЗ, у місті зараз мобілізують усі зусилля аби укомплектувати бригади для обслуговування хворих на COVID-19 і вишукують у який саме спосіб  це зробити. 
 
Алла Бобейко голова постійної комісії з питань соцзахисту і охорони здоров'я Харківської міськради 
 
Например в высших учебных заведениях есть аспиранты, ассистенты, интерны и сегодня, в войну же шли на войну, и сегодня у нас война и их надо перебросить. Мы их за месяц или 2 недели научим и они могут вполне работать. Одна ситуация – средний персонал. После 4-го курса мединститута они все имеют право работать медицинскими сёстрами и мы бы могли за счёт студентов старших курсов наполнить наши медучреждения. Потому что сегодня некому работать 80 или 70 капельниц на одну медицинскую сестру за полдня, она просто падает.
 
Також місто планує захистити працівників медицини, а саме застрахувати на випадок захворювання на коронавірус, а разом з ними і всіх хто знаходяться у зоні ризику, це вчителі та персонал загальноосвітніх шкіл Харкова, водії електротранспорту і працівники станцій метрополітену. У зв'язку з цим, перший віце-мер Ігор Терехов доручив профільним заступникам Харківського міського голови разом зі страховими компаніями розробити відповідну програму, яка буде винесена на наступну сесію міської ради.