Грошові перекази можуть блокувати. В чому причина?

29.10.2020 12:53   -
Автор:
Грошові перекази на картки можуть заблокувати. І якщо спочатку це стосувалося великих сум, то наразі черга дійшла й до невеликих фінансових операцій в розмірі менш ніж ста п'ятдесяти тисяч гривен. Заблокувати такий переказ можуть через перевищення суми траншу над середньостатистичними, зазначеними в анкеті, показниками або доходами. І щоб рахунок розблокували, банк може вимагати пояснень чи то документального підтвердження, що такий переказ законний. Взагалі ці правила з"явилися після ухвалення закону щодо фінансового моніторингу. Проте зовсім незначних переказів це не стосується, і якщо банк все ж вважає якусь дрібну фіноперацію підозрілою, це скоріш за все збій в програмному забезпеченні, зауважують економісти. 
 
Олексій Дорошенко економіст 
 
Після місцевих виборів такі випадки можуть почастішати: справа в тому, що публічні особи (а до них належать і депутати) повинні проходити більш жорсткий контроль. Це ж стосується і їх родичів. Банку відносно нескладно провести перевірку в момент відкриття рахунку. І набагато складніше проводити регулярний моніторинг уже існуючих акаунтів. Думаю, що в найближчі кілька місяців ця проблема буде особливо актуальною через минулі вибори.
 
Тож фінансовий моніторинг може торкнутися кожного українця. Бо за законом частка операцій повинна проводитися обов'язково. Мова про наступні дії. 
 
Національний банк України
 
• операції з готівкою (переклад, поповнення рахунку, отримання коштів, розрахунок за операцію);
• всі операції фізосіб-підприємців (ФОП), юридичних осіб, які зареєструвалися протягом останніх трьох місяців;
• обмін банкнотами, переказ коштів за кордон;
• фінансові операції з клієнтами з високим рівнем ризику;
• всі операції на суму від 400 тис. грн та інші. 
 
З огляду на все це, банки стали жорсткіше контролювати транзакції. Наприклад, можуть заблокувати раптовий переказ крупної суми з картки на картку чи то спробу розрахунку великим коштом в нетиповому для клієнта місці. Тобто фінустанови пильніше слідкують за операціями, бо ніхто не хоче отримати штраф від НБУ.