Гривна “крепчает”. В Национальном банке объяснили, почему не стоит бояться “плавающего” курса

11.12.2019 14:18   -
Автор:
Плаваючий курс валют є правильним режимом для українців. Про це повідомили у Нацбанку. В регуляторі пояснюють, що до 2015 року курс був фіксованим і це створювало ілюзію стабільності. Щоб утримувати курс на необґрунтованому рівні, витрачалися десятки мільярдів доларів міжнародних резервів. Це й призводило до криз.
 
Національний банк України
 
За режиму плаваючого курсу, яка економіка – такий і курс. Якщо зростає експорт, є притік інвестицій, економіка розвивається, інфляція є низькою та стабільною, тоді гривня укріплюється. Якщо ціни на експортні товари падають, зменшуються поставки за кордон, інвестори не готові інвестувати і навпаки виводять дивіденди, інфляція різко зростає, населення не довіряє гривні, купуючи валюту, – гривня послаблюється.
 
Фіксований курс, пояснюють у Нацбанку, Україні не по кишені, оскільки країна значно залежить від умов на зовнішніх ринках, на які сама мало може вплинути. Велика частка  експорту – це сировинні товари, насамперед, зернові та метали, ціни на які можуть змінюватися залежно від ситуації на міжнародних ринках. Наразі регулятор не може зупинити зміцнення гривні, оскільки курс має відповідати економіці.
 
Національний банк України
 
Якщо НБУ, попри реальну економічну ситуацію не даватиме гривні міцніти, а триматиме курс на рівні, наприклад, 26 чи 27 гривень за долар, що думатимуть бізнес та населення? Вони сприйматимуть, що НБУ захищає цей рівень курсу, а отже – інтереси певних зацікавлених сторін. Відповідно втрачатиметься довіра як до НБУ, так і до національної валюти. Це означає, що всі волітимуть інвестувати в іноземну валюту. Це лише штовхатиме курс гривні в бік девальвації, а цінники в магазинах – в бік зростання. Ось і вся картина. 
 
Але зниження курсу гривні не дуже впливає на ціни. Це процес повільний, говорить прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, а його прискорення – це робота Антимонопольного комітету. Прем'єр вважає, що від зміцнення національної валюти програють експортери.
 
Олексій Гончарук прем'єр-міністр України 
 
Але ще раз хочу зазначити, що зміцнення гривні – це, в тому числі, і демонстрація довіри до нашої національної валюти. У нас дуже великий рівень доларизації економіки. Дуже довго українці не вірили у свою національну валюту, а тому тримали свої заощадження у валюті іноземної.
 
Очільник Уряду висловив надію, що українці частіше будуть зберігати заощадження в гривні, що добре вплине на економіку країни.