Григорию Мацу Герою Советского Союза в Харькове открыли мемориальную доску

25.10.2016 17:30   -
Автор:
У Харкові відкрили меморіальну дошку Григорію Мацу Герою Радянського Союзу. Її встановили на фасаді будинку 9/11 по вулиці Гуданова, де після закінчення війни мешкав герой Другої світової. Офіцер-артилерист Григорій Мац пішов воювати у 1942 році. Брав участь у багатьох боях. Звання Героя Радянського Союзу йому було присвоєно посмертно у 1943-му. Але згодом виявилось, що він залишився живий. 
 
Лариса Воловик директор Харківського музею Голокосту
 
В бою под Черкассами решили, что он убит. Но он оказался ранен тяжело и в бессознательном состояние с поля боя был взят в плен, его подобрали немецкие санитары. В плену он был в концлагере Майданек. И тут что самое главное он, офицер Советской армии и еврей и ему удалось выжить в этом лагере.  Ну вот такая судьба у человека тяжёлая, но счастливая судьба.
 
Ініціаторами встановлення пам"ятного знаку доблесному герою виступили обласний комітет "Дробицький яр" і Харківський музей Голокосту. Представники громадських організацій і профінансували виготовлення меморіальної таблички. Вона тепер зроблена з більш міцного матеріалу – граніту. 
 
Леонід Леонідов голова Харківського обласного комітету "Дробицький яр"
 
Устанавливаем мемориальные доски людям, которые должны быть примером для подрастающего поколения. У нас сейчас такой проект установить две мемориальные доски Герою Советского Союза Мацу Григорию, мы её сейчас открыли и в ноябре вторая Фельзенштейну Мили Лазаревичу.  
 
Загалом до ювілею визволення Харкова від фашистських загарбників у всіх районах міста було встановлено понад 70-т пам"ятних табличок Героям Радянського Союзу і кавалерам Ордену Слави.