Готова ли украинская аграрная промышленность выходить на Европейский рынок?

13.10.2014 17:51   -
Автор:

Україна в 10-ці найбільших виробників м'яса птиці в світі. Про це заявив експерт з питань агропромислового комплексу Олександр Бакуменко у Харкові, на зустрічі з передовими виробниками птахівничної промисловості. За підписання ж асоціації з ЄС, каже фахівець, всі українські виробники отримають можливість постачати продукцію на європейський ринок.

Олександр Бакуменко експерт з питань агропромислового комплексу України

Мы 7 лет шли чтобы прорваться на самый крупный мировой рынок 500 млн. населения, самый платежеспособный рынок. И очень нелегкий путь, на самом деле. мы его прошли, и сейчас будем только наращивать экспорт в эти страны. Сейчас была уже инспекция ветеринаров европейского союза проверяет молочные заводы. Думаю, уже будут к концу этого года. Часть этих заводов работать на Европу. Тут торговать надо не сырьем. А конечной продукцией. Это прежде всего уже молочными изделиями, колбасными там птицей, яйцом.

Харківщина, що стабільно тримається в трійці найпотужніших виробників України до конкуренції готова, кажуть фахівці. Деякі харківські виробники вже експортують продукт на ринок Європи. Решта мають пройти перерірку.

Вадим Шиян генеральний директор Харківської обласної асоціації птахівничої промисловості

Если будет политика реформ, сделала так как мы планируем сделать, то прорыв будет в течение пяти лет. То есть мы готовы к этому, только надо создать условия благодаря этим реформам и все. Бизнес готов. Что за условия? Того же налогообложения, тех преференций льгот. Государственная поддержка отраслей – два. Эти моменты должны дать зеленый свет инвестициям и капиталовложениям в эту отрасль. А если будут инвестиции и капиталовложения, соответственно процесс адаптации и выполнения требований ЕС будет идти быстрее.

Крім того, вигоду отримають і аграрії. Як сказав Президент України, перебуваючи в Харкові, позиція держави така, аби не тільки збільшувати об'єми врожаїв, а й допомогти українським фермерам продавати продукцію на міжнародному рівні.

Петро Порошенко Президент України

Внаслідок підписання угоди про асоціацію, – розкрити доступ українським аграріям на найбільш потужний ринок світу, на ринок європейського Союзу і з першого листопада це вже буде працювати. Як допомогти дядькові селянину, щоб він мав доступ до цього ринку. Перше створити на рівні області спеціальне консультативне бюро. Де будь-хто може звернутися і отримати чітку допомогу, щодо цін біржових котеровок, логістики, мінімалізації видатків при відправці на експорт і допомоги з оформленням документації. Це і є наші кроки по створенню системи покращення інвестиційного клімату.

Крім того, зауважив Глава держави, на міжнародному ринку з'являться спеціалізовані представництва. Саме вони займатимуться просуванням продукції українських виробників на нові ринки Європи.