Государство проверит пенсионеров, студентов и получателей субсидий

24.12.2019 14:47   -
Автор:
Одержувачів державних виплат перевірятимуть вже офіційно. Відповідний закон щодо верифікації та моніторингу державних виплат набув чинності. Відповідно документу, під перевірку підпадуть одержувачі пенсій, допомоги, пільг, субсидій, соціальних стипендій, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування. 
 
ЗАКОН УКРАЇНИ "Про верифікацію та моніторинг державних виплат"
 
Орган, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат, має право:
 
– безкоштовно одержувати інформацію, необхідну для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат, персональні дані, інформацію з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів, баз даних, володільцем, розпорядником та/або адміністратором яких є суб'єкти надання інформації, у тому числі інформацію з обмеженим доступом;
 
– користуватися Національною системою конфіденційного зв'язку та іншими технічними засобами;
 
– утворювати комісії та робочі групи, організовувати конференції, семінари і наради з питань верифікації та моніторингу державних виплат;
 
– інші повноваження, передбачені законами України.
 
Закон визначає 3 види верифікації: превентивну, що здійснюється при зверненні особи за виплатами, поточну, яка стосується осіб, які вже отримують допомогу від держави, та ретроспективну, яка здійснюється після отримання особою виплат. Після перевірки, орган, що її здіснює надає до соціальних служб відомості про те, чи відповідає надана громадянами інформація дійсності та вимогам законодавства. Так, орган може рекомендувати провести додаткову перевірку або усунути невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах. Потім вони будуть опрацьовані, а рекомендації отримані у строк, що не перевищує 15 робочих днів.
 
ЗАКОН УКРАЇНИ "Про верифікацію та моніторинг державних виплат"
 
За результатами опрацювання наданих рекомендацій цей орган приймає рішення щодо:
 
– призначення (перерахунку) державної виплати;
 
– припинення нарахування та/або здійснення державної виплати;
 
– поновлення нарахування та/або здійснення державної виплати;
 
– усунення невідповідностей даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних, володільцем, розпорядником та/або адміністратором яких є орган, що здійснює державні виплати.