Гострої необхідності в мобільних шпиталях поки немає, але підготовка до їх розгортання ведеться – МОЗ

17.11.2020 14:26   -
Автор:
Ліжка для ковідних пацієнтів як і раніше в дефіциті, бо у МОЗ припускають, що з таким стрімким зростанням кількості інфікованих, місць для їхньої госпіталізації у стаціонарах може просто не вистачити. Крім того головною задачею, кажуть, залишається і забезпеченість ліжок киснем. В уряді на це виділили майже півтора мільярди гривень, максимально спростили сертифікацію і в постійному діалозі з виробниками кисню, постачальниками концентраторів, щоби скоординувати процес і якомога скоріше досягти результату. Але не дивлячись на всі зусилля, зізнаються, робота в цьому напрямку просувається доволі повільно. 
 
Ірина Садов’як перша заступниця Міністра охорони здоров’я України
 
На жаль, навіть не зважаючи на те, що виділені кошти на проведення магістралей, закупівлю кисневих концентраторів, є ряд проблем, які виникають на місцях. Так не вистачає робітників, які проводять цю магістраль, не вистачає компаній, які можуть зробити технічну документацію, але я запевняю, немає байдужих людей, ні влади, ні лікарів до того, щоби цього не зробити. Нажаль, так, потрібен час і щоби довести показник до 80% забезпечення, на сьогоднішній день, ми розуміємо, що це буде не раніше середини грудня.
 
Натомість, в Україні на повну готуються до розгортання мобільних шпиталів і вже навіть визначили відповідне для цього фінансування.   
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Було виділено 118 мільйонів гривень. Будуть облаштовані вони в місті Києві, Одесі та Краматорську. Обрали ці три локації для облаштування мобільних шпиталів. У зв'язку з чим це робиться? Темпи зростання хворих на COVID-19 вони дуже великі і нам треба виходячи з тієї ситуації, що зростання буде ще більшим, ми окрім збільшення ліжок і пішли на те, щоби думати про розгортання цих мобільних шпиталів.
 
А побоювання фахівців сповна обгрунтовані, бо і українські вчені надали доволі не втішний прогноз стосовно пандемії коронавірусу в країні. Вони зазначають, що вже на початок грудня реєструватиметься до 20 тисяч хворих щодоби, до цього їхні розрахунки щодо стрімкого зростання захворюванності на COVID-19 цілком справдилися. Очильник Мінохорони здоров"я навіть припустив, що у разі скасування обмежувальних заходів, кількість інфікованих на день може взагалі збільшитися до 30 тисяч, що спричинить колапс медичної системи.

Ліжка для інфікованих на коронавірус, кисень, та й загалом забезпечення достатньої кількості місць для лікування пацієнтів з COVID-19 – щодня на порядку денному Мінохорони здоров”я. Вакцини від вірусу ще немає, а прогнози щодо поширення пандемії невтішні. Тож вже урядом навіть виділені кошти на розгортання мобільних шпиталів, про всяк випадок.