Город и область инициируют создание ОСМД

11.06.2012 18:09   -
Автор:

Самостійно проводити реконструкцію приміщень будинків, здавати в оренду місця загального користування, квартплата на власний розсуд та багато іншого. За такими правилами на Харківщині живуть мешканці понад п"ятисот ОСББ. З них близько трьохсот об"єднань у місті та двісті тридцять вісім  в районах області.

Валентин Дулуб, заступник голови Харківської облдержадміністрації:

-На сегодняшний день я хотел бы отметить,что Харьковская область по итогам прошлого года заняла второе место среди всех регионов Украины по созданию ОСМД, по количеству, которое ориентировочно определялось и нами, и Министерством регионального развития.

Проте для тримільйонної Харківщини, кажуть її очільники, хотілося, щоб таке число бажаючих ставати власниками ОСББ зростало і надалі. У відділі контролю за діяльністю об"єднань профільного департаменту це завдання пропонують вирішити таким чином.

Олександр Біляцький, начальник відділу контролю за діяльністю житлово-будівельних кооперативів та ОСББ Департаменту житлового господарства Харківської міської ради:

-Наиболее эффективно идея создания ОСМД может реализована  либо в домах с конкретной проблемой в обслуживании, которые так или иначе объединяют всех жильцов, либо в новопостроенных домах.

Не менш важливе питання у створенні ОСББ – психологічно підготувати самих мешканців домівок. Переважна більшість людей просто не впевнена у власних силах і побоюються, що не зможуть самостійно керувати багатоквартирним будинком. Крім того, чимало жителів просто не розуміють, в чому вигідність ОСББ. А переваг чимало. Люди в ОСББ не тільки керують усіма організаційними процесами, а й самостійно визначають вартість квартплати.

Юлія Самойлова, голова правління ОСББ, заступник голови Ради ОСББ:

-Я вам скажу, только через объединение совладельцев можно в многоквартирном доме достичь больших результатов и по энергосбережению и по экономии энергоресурсов

Також новоствореним ОСББ, як в місті, так і в області допомагають і юридично, а для самих власників  проводять безкоштовні курси на базі Академіїї міського господарства. Цьогоріч у планах створити близько сотні об"єднань багатоквартирних будинків. На капітальні ремонти таких виділятимуть по п*ятдесят тисяч гривень.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.