Главные нюансы нового законопроекта о легализации игрового бизнеса в Украине- мнение эксперта

17.01.2020 14:59   -
Автор:
У проекті даного закону чітко прописано ряд виключно нових положень відповідальності. Тепер каратимуть як самі нелегальні гральні заклади та правоохоронців, які покривають такий бізнес, так і безпосередньо гравців. І ще з новацій – гральні зали та букмекерські контори можна буде розміщувати тільки в готелях. Але, за словами голови ради інституту податкових реформ Олени Хотенко, проблему виводу таких закладів «з вулиць» подібний закон не вирішує.
 
Олена Хотенко голова ради інституту податкових реформ
 
Дійсно, гральні зони можуть бути розміщенні тільки в готелях від трьох до п’яти зірок. Було сім різних законопроектів, в яких пропонувалися різні варіанти контролю над гральним бізнесом, у тому числі, ліцензійні умови гральних автоматів та ігорних залів на вулиці. Але у кінцевому варіанті було обрано саме цей закон, і іншого, нажаль, не буде.
 
Олена Хотенко зазначає, через положення документу є ризик, що частина гравців-підприємців піде у тінь. Норми закону не будуть здійснювати регулювання на ринку грального бізнесу. Друге питання полягає у необхідності боротьби з залежністю від азартної гри. Це ще одне з обов’язкових положень проекту закону. Організатори повинні вести ідентифікацію гравців, для того, щоб убезпечити тих, для кого гра переросла у хворобу. Для цього створять онлайн-моніторинг. 
 
Олена Хотенко голова ради інституту податкових реформ
 
В законі дійсно дуже добре прописані всі норми, за якими в ігровий зал не пускатимуть людей, за власною заявою, за заявою родичів, або за рішенням суду.
 
А що ж до принципового питання, що прописано в законі, – відповідальності трьох сторін, то перша – людина, яка свідомо йде грати у нелегальний гральний заклад, може бути покарана штрафом у розмірі від 510 гривень до 5100 гривень. Друга – передбачає не тільки адміністративну, але і кримінальну відповідальність. Вона для організаторів точок без ліцензій. Третя – по відношенню до правоохоронних органів за бездіяльність. Вона також буде кримінальною.