Геннадий Кернес поздравил ветерана Николая Казакова с 75-й годовщиной Победы

05.05.2020 14:15   -
Автор:
Миколі Кузьмичу Казакову 93 роки. На війну він пішов добровольцем у 17 років, у серпні 1944. Розподілили юнака до мінометного батальону. 
 
Микола Казаков ветеран Другої Світової війни
 
Принял я присягу 14 сентября 1944 года. А коль я принял присягу – уже мне вручали боевое оружие. Уже ставили в караул, уже я полноценный солдат. И учили нас тому, что необходимо на войне. В конце ноября отправили на фронт. 
 
Другий Український фронт. Бої за місто Будапешт. Звільнення Угоршини від нацистів. Під час одного з бойових зіткнень Микола Кузьмич отримав поранення.
 
Микола Казаков ветеран Другої Світової війни
 
Я был ранен 1 января 1945 года. Мне было 18 лет и 34 дня. Я был ранен в левую лопатку. Осколок пришел сюда вот и остановился. Слепое осколочное ранение. И я лечился до 31 мая. 
 
Там, у стінах шпиталю, Микола Казаков і дізнався про довгоочікувану перемогу.
 
Микола Казаков ветеран Другої Світової війни
 
Мы ждем, уже знаем, что пахнет победой. Уже вот-вот. И, наконец, объявили, что Германия капитулировала. Мы все рады, всю ночь не спим. Какой там спим. 
 
Після війни Микола Кузьмич повернувся до Харкова, бо дуже любить це місто, незважаючи на те, що народився у Печенігах.
 
Микола Казаков брав участь у відновленні міста після війни. Молодь: студенти та курсанти розбирали будівлі, які постраждали від снарядів, аби забрати з обличчя Харкова наслідки боїв. Але зараз, дивлячись на сучасне місто, ветеран каже, що усі зусилля були не дарма. 
 
Микола Казаков ветеран Другої Світової війни
 
Восстанавливали Харьков с большими усилиями, большими трудами. Нелегко это дается.  А сейчас, конечно, город…какие у нас парки, какие у нас рынки, какие у нас дороги, какие у нас проспекты. Все у нас хорошо, особенно мы все хвалим Кернеса. Кернес очень много сделал для города еще будучи секретарем. 
 
Міський голова не залишив без уваги ветерана та особисто привітав Миколу Казакова з прийдешнім Днем перемоги. Геннадій Кернес вручив ветерану грамоту Харківської міської ради.  
 
Геннадій Кернес Харківський міський голова
 
Я рад был вас видеть в здравии, в бодрости. И, конечно, то, что вы так держитесь, вы просто герой.