Гендерні особивості

08.03.2013 17:02   -
Автор:

Науковці хочуть допомогти харківським владникам раціонально використовувати бюджет, зберігаючи гендерну рівність. Рівні права для жінок та чоловіків, навіть, якщо вони зовсім маленькі. Як приклад, дитячий садок закупив десять ляльок і п’ять футбольних м’ячів – якщо там десять дівчаток та п’ять хлопчиків – витрати бюджету з точки зору гендерної рівності дотримані. І так у будь яких питаннях, кажуть фахівці.   Перший досвід уже є. Робота у одній із шкіл дитячої творчості Чугуєва.

Наталія Бібік директор гендерного центру ХНАМГ

-Школа эстетического образования финансируется за счет местного бюджета. А равно ли выделяются средства на мальчиков и девочек обучающихся там? Как выяснилось, что девочек больше чем мальчиков. Соответственно и бюджетные средства тратились больше на девочек.

Експерти порахували дівчат та хлопчиків і порадили, до скрипок та піаніно,  докупити духові  інструменти та гітари –  наслідок у нові музичні класи збільшився наплив хлопчиків. Робота у такому форматі у місті міліоннику, більш складне завдання, але обіцяють науковці зможуть впоратися. Вже зараз готові попрацювати в трьох напрямках: житлово-комунальному, роботи з молоддю та з соціально незахищеним населенням. Гендерне бюджетування, стверджують експерти, розповсюджено у Європі, і як доводить практика, йде на користь територіальним громадам.

Тетяна Іваніна, експерт з проекту "Гендерне  бюджетування на місцевому рівні"

-В условиях ограниченных финансов у всех городов возникает потребность поиска этих финансов для этих целей, которые касаются непосредственно людей. И поскольку люди это мужчины и женщины, то гендерное бюджетирование позволяет четче определить их потребности и направить ресурсы туда, где они больше всего нужны.

Харківський проект триватиме півроку. Результати досліджень фахівці обіцяють оприлюднити та запропонувати профільним департаментам уже восени.

Леся Кочержук