"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Гендерна рівність

Науковці хочуть допомогти харківським владникам раціонально використовувати бюджет, зберігаючи гендерну рівність. Рівні права для жінок та чоловіків, навіть, якщо вони зовсім маленькі. Як приклад, дитячий садок закупив десять ляльок і п’ять футбольних м’ячів – якщо там десять дівчаток та п’ять хлопчиків – витрати бюджету з точки зору гендерної рівності дотримані. І так у будь яких питаннях, кажуть фахівці.   Перший досвід уже є. Робота у одній із шкіл дитячої творчості Чугуєва.

Наталія Бібік директор гендерного центру ХНАМГ

-Школа эстетического образования финансируется за счет местного бюджета. А равно ли выделяются средства на мальчиков и девочек обучающихся там? Как выяснилось, что девочек больше чем мальчиков. Соответственно и бюджетные средства тратились больше на девочек.

Експерти порахували дівчат та хлопчиків і порадили, до скрипок та піаніно,  докупити духові  інструменти та гітари –  наслідок у нові музичні класи збільшився наплив хлопчиків. Робота у такому форматі у місті міліоннику, більш складне завдання, але обіцяють науковці зможуть впоратися. Вже зараз готові попрацювати в трьох напрямках: житлово-комунальному, роботи з молоддю та з соціально незахищеним населенням. Гендерне бюджетування, стверджують експерти, розповсюджено у Європі, і як доводить практика, йде на користь територіальним громадам.   

Тетяна Іваніна, експерт з проекту "Гендерне  бюджетування на місцевому рівні"

-В условиях ограниченных финансов у всех городов возникает потребность поиска этих финансов для этих целей, которые касаются непосредственно людей и поскольку люди это мужчины и женщины, то гендерное бюджетирование позволяет четче определить их потребности и направить ресурсы туда, где они больше всего нужны.

Харківський проект триватиме півроку. Результати досліджень фахівці обіцяють оприлюднити та запропонувати профільним департаментам уже восени.

Леся Кочержук