«Фортеці незламності» в Харкові: де знаходяться та чим можуть допомогти під час обстрілів і блекаутів (відео)

27.02.2023 17:45   -

Зігрітися, перекусити, скористатися інтернетом, підзарядити гаджети та навіть нагодувати чотирилапого друга. Усе це на харківському вокзалі можуть зробити не лише пасажири в очікуванні свого потягу, а й всі містяни. У таких спеціальних кімнатах для людей обладнали понад сотню окремих місць.

АЛЛА МИКОЛАЇВНА ХАРКІВ’ЯНКА
Дуже зручно, навіть можете не питати. Дуже гарний ремонт зроблений. Подивіться тільки, які стіни. Не жовті, а такі біло-сірі, прекрасні. Люди сюди приходять відпочивати. І я заряджала телефон, й інші. Пропонують і чай – хто хоче. І тепло й гарно. Ну, всім задоволена.

СЕРГІЙ ХАРКІВ’ЯНИН
Усе добре, тепло, затишно.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ВАДИМ ПАСАЖИР
Це зручно й вигідно, дякуємо представникам Південного вокзалу, що зробили такі умови для наших людей. Хай роблять побільше для людей. Усе буде гаразд і ми переможемо.

Крім того, обладнали й спеціальну кімнату для дітей. Тут є пеленальний столик, ігровий куточок, місце для годування та відпочинку. Також підвели й необхідні комунікації – у тому числі, теплу воду та опалення.

ЯНА ПАСАЖИР
Здесь я еще в первый раз обратила внимание, когда пришла, что чисто, и мне своего ребенка не опасно тут класть. И я не переживаю, что тут что-то можно подхватить. Все стерильно, памперсы есть, тепло есть – это самое главное. Спасибо вам большое.

Такі кімнати отримали назву «Фортеці незламності». Спочатку їх планували відкрити на 15 станціях «Укрзалізниці» в різних містах країни. Однак попит на кімнати зростав, тож вирішили поступово збільшувати їхню кількість. Наразі таких пунктів налічується вже 118.

ЯРОСЛАВА ФОМІНА РЕГІОНАЛЬНИЙ ПРЕДСТАВНИК БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ «NOVA UKRAINE» В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Можливим цей проєкт став за підтримки фонду Говарда Баффета. Тобто повністю фінансування було. А вже виконання та організація – це «Укрзалізниця» та фонд «Nova Ukraine». Насправді, найголовнішою метою було створення таких автономних станцій, де буде світло, зв’язок, інтернет, де буде можливість випити чай, перекусити, бо тут дуже багато людей, які їдуть з евакуації.

Згодом «Фортеці незламності» почали відкривати не лише на станціях, а й у школах чи будинках культури, додає Ярослава Фоміна. Планувалося, що вони працюватимуть до кінця березня, проте через високий попит серед пасажирів – ці пункти залишатимуться відкритими, доки існуватиме загроза обстрілів та блекаутів.

ОСТАННІ НОВИНИ