Формула відновлення Зеленського ідеально підходить Харкову, — Ігор Терехов

23.01.2023 16:35   -

У Харкові триває глобальне відновлення. Наразі вже відремонтовано 66 будинків, зазначає Ігор Терехов. Роботи продовжуються і у 2023-му. Відбудовувати могли б швидшими темпами, зазначає мер, але є певні фінансові можливості, бо бюджет не безмежний.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Дохідна частина бюджету різко скоротилася, тому що мораторій на оренду землі, скорочення податків, дуже багато підприємств зараз не працює, дохідна частина бюджету інша. Крім цього, ви бачите, що сьогодні я зробив так бюджет, тримаю баланс, щоб транспорт був безкоштовний у людей, а ми ж за це платимо.

Скорочення комунальних платежів дуже велике, потрібно надавати кожному комунальному підприємству фінпідтримку, каже мер Харкова  А це теж міський бюджет.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Механізм має працювати, і потрібно знаходити баланс бюджету таким чином, щоб усе функціонувало.
Крім цього, ніхто не скасовував платежі за електроенергію, за газ тощо. Те, що люди сьогодні недоплачують, фактично ми ж закриваємо.

Але при всьому цьому харківська влада  знаходить можливість реконструювати, будувати зруйновані будинки. Є також взаємодія з Офісом президента і консенсус в питаннях відновлювання Харкова, зауважує Терехов.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я розмовляв із президентом. Та формула, яку він запропонував, і яку ми з ним обговорювали, повністю задовольняє. Не те слово. Це найбільш правильна формула, яка є. Це державна гарантія, а з мого боку – залучення інвестицій. Це найбільш правильна та найкраща формула, яка взагалі тільки може існувати. Не потрібно ніяких посередників, не потрібно нікого. Це ідеальна формула.

Працюватиме вона так, пояснює Ігор Терехов. Харків самостійно залучає інвестиції, за які, при домовленості,  дає гарантії держава. Насправді, каже мер,  дуже багато таких проектів і до війни було під державні гарантії. Наприклад, будівництво метрополітену.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Цю ідею ніхто не відкидав, у Харкові продовжують будувати метрополітен, гроші у нас на це будівництво є – їх надає міжнародна фінансова установа. Також на цей проект є державна гарантія.

При тому, каже Терехов, повним ходом просувається формування нового Генплану Харкова. Цей процес іде, причому приголомшливими темпами, зауважує мер.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Генеральний план, як я вже говорив, це не просто архітектура міста Харкова. Це перш за все його економічний розвиток. Це те, на що буде націлене і чим буде жити місто навіть після нас. Це дорожня карта, за якою будуть жити і наші з вами онуки.

На сьогодні вже є основа генплану, його каркас, на який  все нанизується. До цієї роботи залучені  провідні економісти Гарварда і Оксфорда. Працюють архітектори, учені, додає Ігор Терехов.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Такого Генерального плану ще жодне місто України не має. Поки що ми перші, і будемо перші. Під цей Генеральний план будуть залучатися інвестиції, під цей Генплан прийдуть інвестори. Навіть під ім’я лорда Фостера. Можу вам сказати, що ми робимо дуже зважений і цікавий Генеральний план, який буде взагалі проривом для українського суспільства.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Насамперед, каже мер Харкова, це план економічного розвитку міста. Тому що місто має бути самостійним. Це й робочі місця, це люди, це родини. І потім архітектура міста, яка має відповідати рівню економіки.

ОСТАННІ НОВИНИ