Евро-2012 – на пороге своего завершения

30.06.2012 14:19   -
Автор:

Євро дві тисячі дванадцять, на яке так довго чекали, вже на порозі свого завершення. Харків -приймаюче місто, відвідали сотні тисяч вболівальників. Місцевих мешканців встигли підкорили голландські фани, які жили тут протягом усіх трьох матчів своєї збірної. Помаранчева хода, якою йшли іноземці від фан-зони до стадіону, надовго залишиться у серцях багатьох.

Перша столиця готувалась до чемпіонату ретельно. Ремонтували дороги, реконструювали будівлі, зводили готелі, прикрашали місто, облаштовували фан-зону, розробляли схеми марштрутів, відпрацьовували техніку безпеки та багато іншого. І за кропітку роботу у підготовці міста до футбольного чемпіонату Харків вже отримав схвалення від представників УЄФА.

Олександр Нечипоренко, директор Департаменту з питань підготовки Харкова до Євро-2012 з футболу:

-Они побаивались проводить Евро в Украине, было много опасений и не беспокоились за Польшу. Однако в Украине все прошло гараздо организованней, достаточно на высоком уровне и отмечают Украину в лучшую сторону по сравнению с Польшей.

Велика робота проводилась на стадіоні. Головною метою було організувати все так, щоб безпека тут була на найвищому рівні та не сталося жодних сутичок  фанів.

Олексій Чубаров, заступник директора Департаменту з питань підготовки Харкова до Євро-2012 з футболу:

-Впервые на Украине мы сделали так называемые входные каналы. Их было семьдесят один входной канал по всем близлежащим улицам, что дало нам возможность сократить нагрузку на основные турникеты. Люди смогли беспрепятственно проникать на стадион, не создавая очереди. Досмотр производился прямо на этих входных каналах.

Фани, які приїжджали до Харкова і з Данії, і з Німеччини, Португалії і звичайно ж Голландії, жодного разу, незважаючи на результат гри- не посварилися. Боротьба була тільки між командами, та й то на футбольному полі. У житті їх об"єднували- любов до футболу та харківська фан-зона. Рівень підготовки міста до футбольного чемпіонату іноземців вразив. Після свого від"їзду, вони залишили багато листів подяки, позитивних відгуків про Євро у Харкові.

Валерій Писаренко ,Народний депутат України:

-Я считаю Харьков по уровню подготовки номер один, на самом деле по организации турнира, по созданию фан-зоны, и нам повезло с болельщиками на самом деле. То, что нам попались голландцы- это наша большая победа. Харьков сохранили чистым и целым. Впечатления конечно у иностранцев, у них как перелом в сознании.

Та й у самих харків"ян про Євротурнір залишились лише позитивні емоціїї. Кажуть, такий масштабний форум бачать вперше. І зізнаються, раді, що все вдалося, бо тепер Харків став відомив на весь світ своєю гостинністю.
Лідія Водолажська пенсіонерка, м.Харків

О нашей Украине теперь узнают везде, за границей что о нас говорили, та дикари. Ну сейчас уже по другому, вот я слышала по телевизору, что иностранцы очень довольны, что Харьков превзошел все их ожидиния

Валентина Борович ,пенсіонерка, м.Харків:

-Почетно, конечно.Теперь уже у людей за границей создается мнение совершенно другое о нас. Потому что говорят разные вещи, Украина, такие люди, а оказывается мы очень гостеприимные, добрые,вежливые.

Шкодують лише про те, що Євро добігає кінця. І те, що збірна України не дійшла до фіналу.

 Данило ,11 років:

-Они очень хорошо себя показали ,но судья несправедливый, не защитал гол, который был бы очень важен для сборной Украины. Я был в лагере, но папа мне все рассказывал по этому, как забивали.

Марат, гість з с.Червоний Донець:

-Впечатления- чистый город, хороший, люди добрые, улыбаются чаще и больше. Вообщем все очень хорошо, жаль, что только наши проиграли.

У Департаменті з питань підготовки до Євро розповідають, єдине, з чим трохи прорахували, забагато понабудовували.

Олександр Нечипоренко, директор Департаменту з питань підготовки Харкова до Євро-2012 з футболу:

-Можно было избежеть излишних трат, которых можно было не делать. Так построили один лишний терминал, построили лишние парковки, построили буферную зону, которая оказалсь невостребованная. Правда ,все эти траты несли инвесторы в основном.

Але майбутнє у всіх новозведених об"єктів все ж таки є. Готелі, дороги, інфраструктура, а головне досвід проведення турніру такого масштабу та гарні враження залишаться тут, у Харкові. І назавжди.