Если сознательно расплатиться фальшивой купюрой, можно получить до 12 лет тюрьмы

07.07.2017 12:05   -
Автор:
В грошообіг України проникли фальшиві долари. Хоча у Харкові обіг "липової" американської валюти офіційно не зафіксований, проте фахівці не виключають, що вона невдовзі може з'явитися на чорному ринку. Найнебезпечніше купувати валюту "з рук". Але підроблену готівку можуть всунути і в обмінниках. Тому, радять банкіри, треба добре перевіряти, те, які саме купюри вам дають не в офіційних установах. В першу чергу слід звернути увагу на захисну смугу.   
 
Катерина Савченко керівник напрямку "Касове обслуговування" банку
 
На всех купюрах и нового, и старого образца есть защитная ныряющая полоса.  Она вдавлена. Не сверху наклеена, а внутри купюры. То есть вы ее никак не сможете ни убрать, ни прессовать, ни отклеить. На фальши она либо сверху наклеена, либо вообще отсутствует.  
 
Також варто придивитися до самого папіру, що повинен бути тонким та міцним і до водяних знаків.  
 
Катерина Савченко керівник напрямку "Касове обслуговування" банку
 
Вот здесь вот водяной знак, портрет Бенжамина Франклина в уменьшенном варианте. Как правило в подделках портрет будет точно такой же портрет, только не в уменьшенном варианте, а будет размер совпадать с оригиналом. Потому, что сложно уменьшить.
 
Повернути гроші замість фальшивки в Україні нині практично нереально. Оскільки довести процес отримання несправжніх грошей майже неможливо. У ситуації з обмінними пунктами ще є шанс на повернення грошей.  
 
Павло Макаренко адвокат 
 
Тут є лише один вихід – писати заяву до поліції і терміново в ту саму хвилину. В них перевірять всі їх купюри і, якщо встановлять, що та сама серія  з тим самим номером грошових коштів і вони є підробленими, тоді ви будете мати всі права на відшкодування.      
 
У будь-якому випадку фальшиві купюри будуть вилучені і утилізовані. Але у разі, якщо їх свідомо використовувати, то за такі дії можна отримати чималий тюремний строк. 
 
Павло Макаренко адвокат 
 
Якщо ви отримали такі кошти і свідомо, знаючи, що вони підроблені, купляєте певну групу товарів, привласнюєте її собі, за це передбачена кримінальна відповідальність до трьох років. Проте, якщо ви зберігаєте грошові кошти, перевозите, переказуєте, передаєте іншій особі, за це передбачена відповідальність до семи років. А якщо ви ще вчинили такий злочин повторно, або групою, то за це вже до 12 років позбавлення волі.
 
За виготовлення купюр шахраї можуть відсидіти також до 12 років за гратами. І не має різниці, чи це гривні, чи долари США.