Еще 3 банка в НБУ признали банкротами

03.03.2015 19:23   -
Автор:

Спочатку "Профін" та "Імексбанк", а тепер "Дельта", "Кредитпром" та "Омега Банк". Лише за два місяці 2015-го цю п"ятірку фінустанов в НБУ визнали неплатоспроможними.

Валерія Гонтарєва голова Національного банку України

Сьогодні триває очищення банківської системи від неплатоспроможних банків і проблем, які накопичувалися протягом багатьох років. У поєднанні з прийняттям Верховною Радою України відповідного Закону про істотне підвищення відповідальності власників і керівництва банків за результати діяльності фінустанов, це сприятиме підвищенню стійкості банківського сектора і більше надійному захисту прав вкладників і кредиторів

Однак експерти запевняють: гроші мають повернути вкладникам. Адже в Україні існує Фонд гарантування вкладів фізічніх осіб. Єдина умова – клієнтські гроші, які зберігаються у банках-банкрутах, – пенсії, зарплати чи депозити – не мають перевищувати суму в 200 тисяч гривень. Саме така цифра є граничною у поверненні коштів.

Андрій Оленчик заступник директора-распорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Ця система жодного разу не дала збою. Навіть на піку останньої фінансової кризи 2009-2010 років, коли нам довелося в короткий проміжок часу виплатити 3,3 мільярди гривень відшкодувань. Навіть тоді не один вкладник в Україні не відчув ніяких проблем, ніяких затримок.

Гроші повертатимуть вкладникам не одразу, а після введення в банках-банкрутах тимчасової адміністрації та проведення процедури санації. Зазвичай вона триває протягом трьох місяців. Процедура повернення достатньо проста. Власникам збережень необхідно лише прийти з паспортом та ідентификаційним кодом до фінустанови, яка буде компенсувати гроші. Її обирають у Фонді гарантування вкладів. Про строки можна дізнатися на відповідному сайті. Там же можна отримати інформацію і про повернення коштів вкладникам ще 33-х банків, які були визнані неплатоспроможними у минулому році.