Енергетична криза. Чи виникне дефіцит хліба в Україні

30.11.2022 18:17   -

В Україні скоротилось виробництво хліба. В асоціації пекарів пояснюють: на це вплинуло вимкнення електроенергії. Виготовлення хліба займає близько 6 годин, і якщо цей процес переривається – партія йде на утилізацію. Саме тому на прилавках поменшало різновидів хліба. Та знеструмлення не єдина причина скорочення виробництва. 

ЮРІЙ ДУЧЕНКО ПЕРШИЙ ВІЦЕПРЕЗИДЕНТ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ПЕКАРІВ
Близько 20% підприємств хлібопекарської галузі сьогодні зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.

Зараз в Україні мешкає менше людей, до того ж з початку повномасштабної війни споживання хліба зменшилося на 15%. Що ж до відключень. В асоціації пекарів зауважують, що виробництва під час відчутності світла не можуть повноцінно перейти на генератори. 

ЮРІЙ ДУЧЕНКО ПЕРШИЙ ВІЦЕПРЕЗИДЕНТ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ПЕКАРІВ
Робота на генераторах може лише мінімально підтримувати життєдіяльність підприємств у разі аварійних відключень. Це день чи два максимум, але працювати та виробляти хліб у достатній кількості на генераторах неможливо. Щодо собівартості, то 1 кВт, отриманий з генератора, в 3-4 рази дорожче, ніж електрика з мережі. Питання навіть не в економічному складнику, а в технічній — неможливо організувати повноцінну роботу хлібозаводу на генераторах.

Та попри всі складнощі, українці все одно забезпечені хлібом і не мають дефіциту в цій продукції.