Електронна довідка з QR-кодом – нова послуга Пенсійного фонду

13.07.2020 13:34   -
Автор:
У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Харківській області розповідають, що на сьогоднішній день по місту і області прийом громадян здійснюють так звані «Фронт- офіси», які працюють  у 23 сервісних центрах. Там всі послуги надаються в повному обсязі з урахуванням карантинних обмежень. За період з 1 січня по липень 2020 до офісів звернулось 233 тисячі відвідувачів. Але в більшості випадків люди могли б не приходити до Пенсійного фонду особисто, а отримати потрібну послугу онлайн. Наприклад, замовити довідку для оформлення субсидій, пред’явлення у банках та центрах надання адміністративних послуг. 
 
Галина Баєва заступник начальника ГУ ПФ України в Харківській області
 
У нас працює веб-портал Пенсійного фонду України, де можна отримувати послуги як і з застосуванням цифрового підпису, так і без цього. Що стосується отримання інформації без електронного цифрового підпису, то інформацію можна подивитися, але вона буде обмеженою. Повну  інформацію можуть отримати ті, хто працює, бо суб’єктами Пенсійної системи є не лише пенсіонари, а кожна особа, яка працює за трудовим договором, фізична особа –підприємець, інша особа, яка себе забезпечує, перебуває в центрі зайнятості, отримує допомогу від органів соціального захисту – вони можуть звертатись до Пенсійного фонду, є такий реєстр застрахованих осіб, де є відомості про них.
 
Щоб отримати електронну довідку з QR-кодом, потрібно за допомогою кваліфікованого цифрового підпису увійти до особистого кабінету на Веб-порталі Пенсійного фонду. У відповідному розділі  замовити та отримати документ, який можна роздрукувати чи зберегти на носій.
 
При пред’явленні у відповідну установу електронної довідки, працівник перевірить її через  Веб-портал Пенсійного фонду, зісканувавши QR-код. Це і буде підтвердженням, що документ видано Пенсійним фондом.