Електроенергія в Україні здорожчає на 10-15%

16.03.2023 15:40   -

Комуналка під час війни стала непід’ємним тягарем? А незабаром суми в платіжках можуть стати ще більшими.  Кабмін планує підвищити тарифи щонайменше на 10%.  Урядовці пояснюють: метою підвищення є компенсація втрат енергетичної системи внаслідок російського терору.

Розрахунки планують провести  наприкінці опалювального сезону, зазначають у Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, з огляду на електричний баланс мережі, прогнози балансу виробництва електроенергії, сукупний баланс попиту, і говорити, якою буде ціна, зараз зарано. Експерти припускають, що підвищення тарифу становитиме 10-15%

АНДРІЙ ПРОКІП ЕКСПЕРТ З ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ МАЙБУТНЬОГО
Це те підвищення, яке має статися. Треба розуміти, що заробітні плати в усіх секторах зростали, тарифи на інші послуги зростали. Виходить так, що за мобільний зв’язок чи інтернет інколи платять більше, ніж за електроенергію.

Також на ціну вплинуть терористичні дії росіян, зокрема, зруйновані об’єкти генерації, лінії електропередачі. Їм необхідний значний ремонт.

ОЛЬГА БАБІЙ ЧЛЕН НКРЕКП
Для того, щоб ці мережі довести до базового стану, надійного стану, потрібні дуже великі інвестиції. Відповідно частина інвестицій може покриватися коштом бюджету, але значна частина інвестицій покриватиметься коштом споживачів.

Наразі ж Кабмін розглядає різні варіанти перегляду тарифів, зокрема, модифікацію системи субсидій.

ОСТАННІ НОВИНИ