Електроенергія в Україні буде. Руку допомоги протягнули вже 12 країн (відео)

01.11.2022 20:03   -

Росія завдає шкоди енергетичній інфраструктурі України вже близько місяця. Якщо дії країни-агресорки надалі продовжуватимуться і це спричинить гострий дефіцит електроенергії, то Євросоюз не сидітиме осторонь. 12 країн вже висловили бажання надати допомогу Україні .

Спеціальне обладнання для відновлення енергосистеми нададуть Україні 12 країн. Повідомив про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Серед устаткування, яке ми отримаємо, генератори різних типів, перемикачі автоматичні, теплові гармати та багато потрібних приладів.

ДМИТРО КУЛЕБА МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ
Ми вже домовилися про постачання обладнання від урядів і компаній 12 країн: Ізраїлю, Іспанії, Італії, Литви, Німеччини, Північної Македонії, Польщі, Республіки Корея, Словаччини, Словенії, Фінляндії та Франції. Загалом йдеться про 954 одиниці енергетичного обладнання. Перші партії допомоги вже в Україні, решта очікується найближчим часом. Ми продовжуємо працювати над збільшенням кола партнерів і обсягів підтримки.

Дмитро Кулеба підкреслив, що Міністерство закордонних справ продовжує активну роботу з міжнародними партнерами задля відновлення енергетичної інфраструктури України, пошкодженої внаслідок російського ракетного терору.

ДМИТРО КУЛЕБА МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ
Ми залучаємо необхідну допомогу та обладнання, щоб подолати наслідки терористичних ударів Росії по критичній інфраструктурі України. Ми не дозволимо російському терору зламати ані нас, ані наших партнерів.

Дипломати також опрацьовують запити безпосередньо з компаніями-виробниками енергетичного обладнання Франції, Німеччини, Бельгії, Швеції, КНР, зазначив очільник міністерства закордонних справ.

Між тим і у Євросоюзі заявили, що не будуть сидіти осторонь і готові постачати в Україну електричну енергію.

КАДРІ СІМСОН ЄВРОКОМІСАР З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ
У нас є необхідні передумови для цього. Перший крок був зроблений ще в березні, коли ми за два тижні синхронізували українську енергомережу з мережею континентальної Європи, у чому багато хто сумнівався. У цій системі електроенергія може передаватися в обох напрямках. Це означає, що Україна може як експортувати, так і імпортувати електроенергію з ЄС.

Також, йде мова й про продаж електроенергії від найближчих сусідів України. І хоча обсяги, які вони можуть надати, обмежені потужностями для торгівлі, зараз ведеться тісна співпраця задля збільшення ліміту.