"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Екскурс у минуле одним із трьох об”єктів підземного містечка

Леся Кочержук кореспондент

-Харківські катакомби одна із загадкових та дивовижних сторінок історії нашого міста. Скільки чуток, домислів, гори списаної літератури. Про те більшість харків'ян досі переконані, що це всього лише красива легенда. Аби довести городянам, що харківське підземелля таки існує-йдемо на розвідку.

Стіни цього тунелю, якому за двісті років, й досі дихають історією. Колись городяни ним пересувалися  центральною частиною міста. Сьогодні -це  родзинка історії давнього Харкова та об'єкт для досліджень науковців. Куполоподібна галерея – викладена із червоної цегли. Товщина стін з півцеглини. Попереду – морок. Трохи не вистачає кисню. Йдемо далі.

-Эта галерея, по которой мы идем, проходит под улицей Квитки-Основяненка на глубине около трех метров-от поверхности до вершины свода.

Саме підземелля пережило три етапи свого існування.

Леся Кочержук кореспондент

-Спочатку девятнадцятого століття ці ходи, так звані галереї, використовувались для того, аби дістатись до харківської фортеці. Вже в дореволюційні часи, кажуть історики, тут купці зберігали склади з вином, про що свідчить ця пляшка.

Крім напоїв у підвалах зберігали харчі та товар. У роки війни тунелі слугували бомбосховишем. Сьогодні тут постійними гостями є – спелестологи та любителі екстиримального спорту. Під час розчистки, кажуть, натикаються не тільки на склотару та останки тварин, але й на дивні знахідки.

Ігор Моргунов спелестолог-любитель

-Самое интересное, что в принципе было найдено и сохранилось – это ручка чернильная, заправленая. При том, она сохранилась практически в хорошем состоянии.

Нині активісти готуються показати таємниці харківського підземелля туристам.

Ігор Денисенко спелестолог,  в.о. президента ХОБФ "Діти підземелля"

-У нас есть обєкты которыми можно гордится и которые в своем роде уникальны, в том числе это три оставшиеся фрагмента старинных исторических подземелья наших в центре города Харькова, которые было бы очень здорово показать туристам.

Аби мандрівники, могли насолоджуватися історією двохсотрічної давності, кажуть фахівці, потрібно два мійони гривень – на розвідку, проектну документацію та самі відновлювальні роботи.

Ігор Денисенко спелестолог, в.о. президента ХОБФ "Діти підземелля"

-Сделать допольнительную вентиляцию, сделать освещение, провести все роботы, чтобы было безопасно, даже школьники могли посещать такие объекты.

І таких об'єктів, лише у центральній частині міста-три – поблизу Успенського собору, в районі Римарської та Пушкінської. Нині всі вони внесені в схему історичної частини Харкова. І у профільному департаменті міста говорять, у туристів може з"явитися можливість все це побачити..

Юлія Згурська заступник начальника відділу розвитку туристичної інфраструктури і іміджевих проектів

-Мы работаем как раз над этим вопросом, то есть у нас уже на протяжении года –полутора лет мы работаем, занимаемся как раз подземным Харьковом. И в нашем туристическом путеводителе, который мы издавали, там эта тема освещена. Катакомбы есть – хода есть. Но чтобы водить туда людей мы должны быть уверены, что это безопасно.

Леся Кочержук